Οι λύσεις για να αντιμετωπίσετε τη ζήλια του μεγάλου παιδιού για το μωρό

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς που αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα

Και ήρθε το μωρό στο σπίτι και η οικογένειά σας αυξήθηκε κατά ένα μέλος. Αλλά ο ερχομός του νέου μέλους, ενδεχομένως να μην αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ενθουσιασμό απ’ όλους. Για την ακρίβεια, το μεγάλο σας παιδί ζηλεύει το μωρό και το δείχνει με κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία.

Για παράδειγμα, δεν θέλει να παίρνετε αγκαλιά το μωρό. Δίνει το μπιμπερό σε έναν άλλον για να το ταΐσει (στον μπαμπά ή τη γιαγιά). Είναι περισσότερο από ποτέ προσκολλημένο πάνω σας. Ή μπορεί να βγάζει νεύρα, ακόμη και να έχει ξεσπάσματα εναντίον σας. Αλλά και το μωρό δεν τον πλησιάζει με θέρμη.

Η ζήλια προς το αδελφάκι, ειδικά του μεγαλύτερου παιδιού προς το μωρό, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Και είναι θα λέγαμε και από τα πιο δύσκολα καθήκοντα των γονιών, να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να φέρουν μια ισορροπία. Και αν μερικές φορές, σας φαίνεται ακατόρθωτο για να τα καταφέρετε, υπάρχουν τακτικές. Δείτε παρακάτω κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

Αφιερώστε όσο μπορείτε τον ίδιο χρόνο

Ναι ξέρουμε πως το μωρό ειδικά τον πρώτο καιρό απαιτεί τη φροντίδα και την προσοχή σας, αλλά όσο γίνεται, προσπαθήστε τις ώρες που το μωρό κοιμάται ή δεν σας χρειάζεται, να τις αφιερώνετε στο μεγαλύτερο παιδί σας. Παίξετε μαζί του, ζωγραφίστε, κάντε μαζί διάφορες δραστηριότητες που μέσα από αυτές θα αντιλαμβάνεται και το ίδιο πως το νοιάζεστε.

Αφήστε το να φροντίσει το μωρό

Όταν το ενθαρρύνετε να φροντίσει το μωρό, όπως το να του δώσει την πιπίλα, το κάνετε να νιώθει υπευθυνότητα και στοργή για το μικρό του αδερφάκι και συναισθήματα ζήλιας ή ανταγωνισμού θα εξαλειφθούν.

Μην το συγκρίνετε με το μωρό

Ενδεχομένως τα δυο σας παιδιά να μην είναι ίδια ως μωρά. Μπορεί για παράδειγμα το μεγαλύτερο να ήταν περισσότερο γκρινιάρικο ή να σας δυσκόλεψε. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να το λέτε με το να κάνετε συγκρίσεις. Ούτε, επίσης, να λέτε φράσεις του τύπου: «κοίτα το μωρό τι ήσυχο που είναι ενώ εσύ φωνάζεις συνεχώς». Αυτού του είδους οι συγκρίσεις και τη ζήλια ενισχύουν και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα αδέλφια.

Exit mobile version