Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι καλής συμπεριφοράς που ξεχνούν τα παιδιά

Οι φορές που σας φέρνουν σε δύσκολη θέση

Τι και αν τους υπενθυμίζεται πως πρέπει να έχουν καλούς τρόπους συμπεριφοράς; Τι και αν τα διδάσκετε ξανά και ξανά; Ειδικά, όταν βγαίνετε έξω, τα παιδιά τις περισσότερες φορές φροντίζουν να αφήνουν τους καλούς τρόπους στο σπίτι.

Και είμαστε σίγουροι ότι μια απελπισία σάς πιάνει. Αλλά θα πρέπει να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι. Εκεί έξω, υπάρχουν πολλά παιδάκια που ξεχνούν τους τρόπους συμπεριφοράς που τα έχετε διδάξει.

Δείτε παρακάτω κάποιους από αυτούς:

Δεν χαιρετούν τους ενήλικες

Υποδείξτε στο παιδί σας πώς πρέπει να χαιρετάει ή να συστήνεται σε κάποιον ενήλικα. Προσποιηθείτε ότι είστε κάποιο άλλο άτομο και δείξτε στο παιδί πώς πρέπει να σας χαιρετήσει, με τους σωστούς τίτλους. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε κάπου με κόσμο, το παιδί σας θα μπορεί άνετα να χαιρετίσει κάποιον ενήλικα. Αν όμως δεν το κάνει, μπορείτε ευγενικά να τον/την διορθώσετε.

Είναι ιδιαίτερα άνετα στο σπίτι κάποιου άλλου

Μερικά παιδιά παραείναι άνετα στο σπίτι ενός φίλου ή συγγενή και αμέσως τρέχουν στα δωμάτια ή στον κήπο ή σε κάποιο άλλο μέρος του σπιτιού χωρίς να ζητήσουν άδεια πρώτα. Ακόμα κι αν βρίσκονται στο σπίτι της γιαγιάς, το παιδί θα πρέπει να περιμένει από την γιαγιά να του πει μέχρι που μπορεί να πάει και να μην τρέχει δεξιά κι αριστερά να ανοίγει συρτάρια ή ντουλάπες. Δεν πρέπει επίσης να αγγίζει κάτι όπως τα διακοσμητικά στοιχεία για παράδειγμα, όταν δεν του επιτρέπεται. Ένα παιδί πρέπει να μάθει από μικρή ηλικία τα σπίτια των άλλων και να έχει επίγνωση του περιβάλλοντος του.

Καταναλώνουν τρόφιμα και ροφήματα πριν τους δοθεί η άδεια

Τα παιδιά αγαπούν να εξερευνούν τα ψυγεία άλλων ανθρώπων και δεν μπορούν να αντισταθούν και να μη ζητήσουν από μια οικοδέσποινα σοκολάτα ή μπισκότα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν είστε καλεσμένοι σε τραπέζι για παράδειγμα σε κάποιο φιλικό σπίτι και τα αναψυκτικά δεν έχουν προσφερθεί ακόμα υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι το ευγενικό είναι να περιμένει και να μη ζητάει κατευθείαν κάτι. Επίσης ακόμα κι αν τα αναψυκτικά έχουν προσφερθεί αλλά το φαγητό δεν έχει σερβιριστεί ακόμα, είναι ευγενικό να περιμένει και τους άλλους καλεσμένους να καθίσουν στο τραπέζι.

Δε λένε πάντα «ευχαριστώ» και «αντίο»

Υπενθυμίστε στο παιδί σας να ευχαριστήσει τον οικοδεσπότη για την φιλοξενία που του προσέφερε και να τον αποχαιρετήσει όταν έρθει η ώρα να φύγετε.

Exit mobile version