Όσα μπορεί να σας δείξει η γλώσσα του παιδιού για την υγεία του

Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ότι η γλώσσα του παιδιού τους, μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία του αν την παρατηρήσουν.

Από μια απλή κακή στοματική υγιεινή, μέχρι συμπτώματα κρυολογήματος, το σημαντικό είναι να δώσετε σημασία στα σημάδια.

Αναλυτικά όσα είναι καλό να γνωρίζετε.

Κόκκινο χρώμα γλώσσας

Το κόκκινο χρώμα της γλώσσας μπορεί να προκύπτει από διάφορες αιτίες. Μία από τις πιο συνηθισμένες είναι η αφυδάτωση και η ξηροστομία.

Ένας πιο σοβαρός λόγος που μπορεί η γλώσσα του παιδιού να είναι ιδιαίτερα κόκκινη είναι το κρυολόγημα.

Λεία υφή

Η λεία υφή της γλώσσας σε ένα παιδί είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σύμπτωμα έλλειψης βιταμίνης Β12. Η Β12 σε συνδυασμό με τον σίδηρο είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών. Ένας γονιός μπορεί να καταλάβει αν το παιδί έχει έλλειψη σε βιταμίνη Β12 με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος

Λευκό επίχρισμα αλλά και κακοσμία

Αν δείτε λευκό επίχρισμα στη γλώσσα και υπάρχει και κακοσμία στόματος σε ένα παιδί, αυτά οφείλονται στην έλλειψη στοματικής υγιεινής και την ανάπτυξη μυκήτων στην επιφάνεια. Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να βουρτσίζει δόντια και γλώσσα του τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, σωστά και αποτελεσματικά. Εάν παρά το βούρτσισμα της γλώσσας πρωί-βράδυ για δύο εβδομάδες το πρόβλημα δεν υποχωρεί, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό.

Μαύρα σημάδια και κηλίδες

Τα μαύρα σημάδια και οι κηλίδες στη γλώσσα αποτελούν ξεκάθαρα ένδειξη κακής στοματικής υγιεινής του παιδιού. Η γλώσσα έχει αυλακώσεις οι οποίες εφόσον δεν καθαρίζονται σωστά, μπορεί να συσσωρεύσουν βακτήρια.

 

Exit mobile version