Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση της κόρης σας

Γιατί η ηλικία των οκτώ θεωρείται κομβική για ένα κορίτσι

Έχετε κόρη και είναι γύρω στα 8 ή τα πλησιάζει; Τότε, σίγουρα το παρακάτω θέμα και τα συμπεράσματα σχετικής έρευνας σάς ενδιαφέρουν. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή, το 30% της αυτοπεποίθησης των κοριτσιών μειώνεται μεταξύ των ηλικιών 8 και 14 ετών.

Αυτό οφείλεται συνήθως στο γεγονός ότι οι γονείς περιμένουν από τις κόρες τους να είναι τέλειες, ενώ την ίδια στιγμή συμπεριφέρονται με τόση προστατευτικότητα που τις «εγκλωβίζουν». Η αγωνία τους να μην πληγωθούν τα κοριτσάκια τους και να τις προστατεύσουν από πιθανές αποτυχίες που θα τους δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα, έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν σταδιακά την αυτοπεποίθησή τους. Και να μην μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τα όριά τους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, όταν η κόρη σας φτάσει στα 8 της χρόνια θα πρέπει σιγά-σιγά να κάνετε ένα βήμα πίσω και να την αφήνετε να πατάει στα δικά της βήματα και να δοκιμάζει τις δυνάμεις της. Δείτε, λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε:

Αφήστε τη να αντιμετωπίσει τους φόβους της

Το να θέλετε να προστατεύετε το παιδί σας και να του δημιουργείτε το αίσθημα της ασφάλειας, δε σημαίνει πως θα πρέπει να υποκύπτετε ακόμα και στις όποιες φοβίες έχει. Αν φοβάται για παράδειγμα το νερό, θα πρέπει να την ενθαρρύνετε να αντιμετωπίσει τον φόβο της αυτό.

Διδάξτε την να αντιμετωπίζει τις αποτυχίες

Μέσα από τα λάθη και τις αποτυχίες μαθαίνουμε. Η κόρη σας, όπως και όλοι μας, μια μέρα θα έρθει αντιμέτωπη με μία αποτυχία. Γι’ αυτό και θα πρέπει να την έχετε προετοιμάσει, ώστε να καταφέρει να τη διαχειριστεί, όπως και τα συναισθήματα που γεννιούνται από αυτήν. Εξάλλου, αυτό που θα πρέπει να τονίσετε, είναι πως αν δεν γευτείς την αποτυχία, δεν θα χαρείς την επιτυχία! Νόμος.

Υπάρχει και το «ίσως»

Όπως δεν υπάρχει μόνο μαύρο και άσπρο, έτσι δεν υπάρχει και μόνο όχι και ναι. Υπάρχει και το ίσως. Και αυτό θα πρέπει να διδάξετε στην κόρη σας. Πως στη ζωή υπάρχει και μία τρίτη πιθανότητα. Αν δεν πετύχει κάτι δεν σημαίνει ότι απέτυχε, αλλά ίσως να συμβαίνει κάτι άλλο. Αυτό το «ίσως» θα τη βοηθήσει αρκετά, κάθε φορά που θα νομίζει ότι αποτυγχάνει. λύση.

Δώστε της την ελευθερία να κάνει τις δικές της επιλογές

Είναι σημαντικό για εκείνη να έχει την ελευθερία να κάνει τις δικές της επιλογές. Ξεκινήστε από τα πιο απλά, όπως το να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει στο σχολείο. Δείξτε της εμπιστοσύνη, ώστε κατόπιν κι εκείνη να μπορέσει να εμπιστευτεί τον εαυτό της.

Exit mobile version