Πώς να μιλήσετε στο παιδί για τον κορονοϊό χωρίς να το πανικοβάλλετε

Το θέμα του κορονοϊού απασχολεί τους πάντες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Και λόγω της ραγδαίας εξάπλωσής του και των διαστάσεων που έχει πάρει, ακόμη κι εκείνοι που στις αρχές ήταν περισσότερο ψύχραιμοι, αρχίζουν πλέον να ανησυχούν.

Και αν για τους ενήλικες ο κορονοϊός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, σκεφτείτε πώς φαντάζει στο μυαλό ενός παιδιού. Τα σχολεία έκλεισαν και μπορεί σε πρώτη φάση οι μικροί και μεγάλοι μαθητές να χάρηκαν που θα απέχουν από τα μαθήματα, όμως σε δεύτερη φάση επεξεργάζοντάς το καλύτερα, τα ίδια θα συνειδητοποιήσουν πως η κατάσταση είναι σοβαρή.

Και αν προσθέσουμε σε αυτό το γεγονός ότι είτε έχουν ακούσει εσάς να το συζητάτε μεταξύ σας είτε το άκουσαν στην τηλεόραση, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η αγωνία και των παιδιών μεγαλώνει. Και αν ήδη δεν σας έχουν ρωτήσει για τον κορονοϊο, σίγουρα θα το κάνουν. Οπότε καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για το πώς θα τους εξηγήσετε την κατάσταση, χωρίς να το πανικοβάλλεται.

Το Ινστιτούτο Child Mind προτείνει κάποιες ιδέες για το πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας, που έχουν ενδιαφέρον.

Μη φοβάστε να μιλήσετε για τον κορονοϊό

Σε πρώτη φάση τονίζει πως οι γονείς δεν θα πρέπει να αποφύγουν μία συζήτηση για τον κορονοϊό. Ίσα, ίσα εσείς μπορείτε να «φιλτράρετε» τις πληροφορίες και να δώσετε στο παιδί σας αυτές που θα κρίνετε ότι δεν θα το τρομάξουν. Το παιδί πρέπει να είναι ενημερωμένο, γι’ αυτό είναι καλύτερο να ενημερωθεί από εσάς και όχι από την τηλεόραση ή από τους φίλους του.

Να είναι στην κατάλληλη ηλικία

Απαντήστε του ειλικρινά, όμως, πάντα να έχετε κατά νου την ηλικία του παιδιού. Ένα μικρότερο παιδί δε μπορεί να επεξεργαστεί όλες τις πληροφορίες κι εύκολα μπορεί να φοβηθεί. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις.

Καθησυχάστε το

Το παιδί λόγω της κατάστασης μπορεί να φοβάται, να νιώθει ακόμη και πανικό. Φροντίστε να το καθησυχάσετε. Ρωτήστε το τι έχει ακούσει για τον κορονοϊό και πώς αισθάνεται. Στόχος σας είναι να αποφύγετε τις τρομακτικές φαντασιώσεις που μπορεί να έχει στο μυαλό του.

Δώστε έμφαση στους κανόνες προφύλαξης

Ένας σημαντικός τρόπος για να καθησυχάσετε τα παιδιά, είναι να δώσετε έμφαση στις προφυλάξεις που παίρνετε για να είστε ασφαλείς. Σύμφωνα με τον παιδοψυχολόγο του Ινστιτούτου, Jamie Howard «τα παιδιά αισθάνονται δυνατά, όταν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να είναι ασφαλή απέναντι στον κορονοϊό». Γι’ αυτό, λοιπόν, μιλήστε τους για τους κανόνες υγιεινής, για το πλύσιμο των χεριών, για το τι πρέπει να προσέχουν και τι να αποφεύγουν.

Να είστε οι ίδιοι ήρεμοι

Βέβαια, όπως τονίζει το Ινστιτούτο στις οδηγίες του, το πιο σημαντικό είναι να είστε οι ίδιοι ήρεμοι. Αν βρίσκεστε σε πανικό λόγω της όλης κατάστασης, μη μπείτε καν στη διαδικασία να μιλήσετε με το παιδί γιατί το μόνο που θα πετύχετε, είναι να του μεταφέρετε τους φόβους σας. Μείνετε ψύχραιμοι.

Exit mobile version