Πώς να πειθαρχήσετε το παιδί σας χωρίς να του βάζετε τις φωνές

Οι φωνές στο παιδί είναι μία μορφή βίας και λειτουργούν αρνητικά στην ψυχολογία του. Και ίσως και σε εσάς κάποια στιγμή το παιδί να έχει διαμαρτυρηθεί, ακόμη και να σας έχει παρακαλέσει να μην του φωνάζετε.

Και είναι αυτή η στιγμή που νιώθετε τόσο άσχημα όταν το ακούτε να σας το λέει. Και καταλαβαίνετε πως οι φωνές δεν οδηγούν πουθενά. Αλλά από την άλλη σκέφτεστε (ή δικαιολογείτε τον εαυτό σας) πως δεν ξέρετε τι άλλο να κάνετε προκειμένου να το πειθαρχήσετε. Κι, όμως, υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να τα καταφέρετε, χωρίς να βάλετε τις φωνές στο παιδί.

Δείτε παρακάτω κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

Ηρεμήστε πρώτα οι ίδιες

Αν το παιδί δεν σας ακούει ή είναι θυμωμένο και φωνάζει, είναι λάθος να το ακολουθήσετε με το να φωνάζετε κι εσείς. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, πηγαίνετε στο άλλο δωμάτιο, ηρεμήστε κι επιστρέψτε στο παιδί. Με ήρεμο τρόπο εξηγήστε του αυτό που θέλετε και ηρεμήστε το. Εξηγήστε του τι επιτρέπεται να κάνει και τι όχι. Να του δείξετε ότι το καταλαβαίνετε.

Να καταλάβει ότι εσείς είστε το «αφεντικό»

Η ύπαρξη κανόνων και η εφαρμογή του είναι σημαντική. Πάντα με ήρεμο τρόπο και με διάλογο, εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να τους τηρεί. Θα πρέπει να του δώσετε να καταλάβει ότι εσείς είστε το «αφεντικό». Θέστε όρια και τηρήστε τα και πείτε ότι θα υπάρχουν συνέπειες αν δεν ακολουθεί τους κανόνες.

Ηρεμήστε το

Αν το παιδί είναι ταραγμένο, φωνάζει ή δεν ακούει, προσπαθήστε να το ηρεμήσετε. Μία αγκαλιά είναι απαραίτητη και αποτελεσματική. Το παιδί καταλαβαίνει την αγάπη σας και μέσα στην αγκαλιά σας ηρεμεί. Ακόμη και αν στην αρχή αντιδρά, εσείς παραμείνετε ήρεμες.

Πείτε του ότι το καταλαβαίνετε

Όταν το παιδί ηρεμήσει, είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσετε με ηρεμία το τι συνέβη και τι ήταν αυτό που το έκανε να ξεφύγει από τα όριά του. Δείξτε του κατανόηση. Είναι σημαντικό για εκείνο να νιώθει ότι μπορείτε να καταλάβετε τα συναισθήματά του.

Exit mobile version