Πώς να βοηθήσετε το αναποφάσιστο παιδί σας

Δεν είναι κακομαθημένο, αλλά δυσκολεύεται να αποφασίσει τι θέλει τελικά

Δεν μπορεί να αποφασίσει τι θέλει. Αλλάζει γνώμη συνεχώς και του παίρνει ώρα μέχρι να πάρει την τελική απόφαση. Για θέματα απλά, αλλά και πιο σοβαρά. Ο λόγος για το αναποφάσιστο παιδί σας, που όσο μεγαλώνει, τόσο πιο δύσκολο μοιάζει για εκείνο να αποφασίζει κάθε φορά τι είναι αυτό που θέλει.

Το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε το παιδί σας, είναι να κατανοήσετε την κατάσταση του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αφήσετε για παράδειγμα να περνά μισή ώρα μπροστά από ένα ψυγείο μέχρι να αποφασίσει ποια γεύση παγωτού θα πάρει. Αλλά ούτε και να το πιέζετε να κάνει γρηγορότερα, δημιουργώντας του άγχος.

Τελικά, είναι δυνατόν να βρεθεί μία μέση λύση; Φυσικά. Ο καλύτερος τρόπος να το βοηθήσετε, είναι να το αφήσετε να εκφράζει τις απόψεις του. Μην ασκείτε κριτική στην όποια απόφαση πάρει, γιατί με αυτό τον τρόπο ενισχύετε την αναποφασιστικότητά του.

Ακόμα και αν δε συμφωνείτε με μία απόφασή του, το ενθαρρύνετε και χωρίς να τον κρίνετε, λέτε τη δική σας γνώμη. Αλλά τονίζετε, ότι η τελική απόφαση είναι δική του. Και το σημαντικότερο, ειδικά όταν είναι μικρότερης ηλικίας, όπου εξακολουθούν να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, την ατομικότητά τους και την αίσθηση της ταυτότητάς τους, θα πρέπει να έχετε υπομονή.

Exit mobile version