Πώς θα πετύχετε ως γονείς κοινή γραμμή στο μεγάλωμα του παιδιού

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Αντίθετα, χρειάζεται υπομονή και κατανόηση και από τους δύο γονείς και το κυριότερο, χρειάζεται να έχετε μία κοινή γραμμή. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως σε πολλά ζευγάρια δημιουργούνται προβλήματα, ακόμη και ρωγμές στη σχέση, επειδή διαφωνούν στο πώς θα μεγαλώσουν το παιδί.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι παιδοψυχολόγοι είναι σημαντικό οι γονείς να αφήνουν στην άκρη τις διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν και να αποφασίζουν μία κοινή γραμμή στο μεγάλωμα του παιδιού. Ιδού, κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα καταφέρετε να το πετύχετε, ώστε το παιδί να μην καταλάβει τις όποιες διαφωνίες σας:

Μιλήστε ανοιχτά

Είναι σημαντικό να υπάρχει μεταξύ σας επικοινωνία. Μιλήστε ανοιχτά και εκφράστε ο καθένας τα πιστεύω του. Ακούστε ο ένας τον άλλο και ακόμη και να διαφωνείτε, μην το κάνετε σε υψηλούς τόνους. Ο καθένας έχει διαφορετική προσωπικότητα και χαρακτήρα, όμως, πάντα μπορεί να βρεθεί η «χρυσή» τομή.

Σεβαστείτε την αντίθετη γνώμη

Στο μεγάλωμα του παιδιού δεν έχουν χώρο οι εγωισμοί ούτε το πείσμα. Το «εγώ έχω δίκιο» όταν το εκφράζετε με απόλυτο τρόπο μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Ακούστε τη γνώμη του συντρόφου σας, σεβαστείτε τη και αν διαφωνείτε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκφράσετε την αντίθεσή σας.

Δημιουργήστε ένα κοινό όραμα

Και αυτό το όραμα δεν είναι άλλο από το ίδιο το παιδί σας. Αναρωτηθείτε και μετά συμφωνήστε πώς θέλετε να το μεγαλώσετε. Ποιες αξίες θέλετε να του περάσετε και κυρίως τα πρότυπα που θα του δώσετε. Και η εικόνα δύο γονιών να διαφωνούν για εκείνο, ακόμη και μπροστά του, μόνο καλή δεν είναι.

Μη διαφωνείτε ποτέ μπροστά του

Όταν ο ένας λέει μαύρο και ο άλλος άσπρο μπροστά στο παιδί, το μόνο που θα πετύχετε, είναι να του δημιουργήσετε μία συναισθηματική σύγχυση και ανασφάλεια. Αν εσείς οι μεγάλοι δεν μπορείτε να αποφασίσετε τι είναι πιο καλό για εκείνο, μην περιμένετε το παιδί να αποφασίσει για τον εαυτό του. Μπροστά στο παιδί θα πρέπει να συμφωνείτε μεταξύ σας και να έχετε μία κοινή γραμμή/κανόνα που θα πρέπει εκείνο να το τηρήσει.

Exit mobile version