Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει το σχολείο

Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς

Αντίστροφα έχει ξεκινήσει ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων και το παιδί σας ήδη έχει ξεκινήσει να δυσφορεί. Σας λέει πως δεν του αρέσει το σχολείο και προτιμά να μείνει στο σπίτι. Ενδεχομένως, να μην μοιάζει ανησυχητικό στην παρούσα φάση, αφού ακόμη είναι σε καλοκαιρινή διάθεση, όμως, στην πραγματικότητα μπορεί να σημαίνει πως στο παιδί σας δεν αρέσει το σχολείο.

Τι κάνετε, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση;

Η δική σας συμβολή είναι πολύτιμη για να δει το παιδί θετικά το σχολείο, ειδικά όταν μιλάμε για «πρωτάκι».

Είναι σημαντικό για το παιδί να βλέπει ότι οι γονείς του διαβάζουν βιβλία στον ελεύθερο χρόνο τους και εκφράζονται με ενθουσιασμό για τις γνώσεις που αποκομίζουν από αυτά. Τον ίδιο ενθουσιασμό πρέπει να δείξετε και στην αναφορά σας για το σχολείο και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Δώστε τα θετικά του σχολείου και βοηθήστε το να απαλλαχτεί από το άγχος που ενδεχομένως να αισθάνεται.

Επίσης, σημαντική είναι και η στάση σας στις σχολικές του επιδόσεις. Αν του φωνάζετε ή το βάζετε τιμωρία επειδή δεν τα πήγε καλά και το αντιμετωπίζετε σα να ήρθε το τέλος του κόσμου, το παιδί θα έχει στο μυαλό του ότι η βαθμοθηρία είναι αυτοσκοπός για να μη σας δυσαρεστήσει και όχι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων.

Επειδή, όπως και να το κάνουμε, τα παιδιά κουράζονται πολύ στο σχολείο, πρέπει και να επιβραβεύονται για την καλή προσπάθεια και να αντιληφθούν ότι «αγαθά κόποις κτώνται». Ότι δηλαδή μέσα από τη σκληρή δουλειά, η οποία συνεπάγεται κούραση, θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες.

Exit mobile version