Πώς να σταματήσετε τους εφιάλτες

Νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει ότι ενώ οι εφιάλτες μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία , ο άνθρωπος μπορεί να τους ελέγξει.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εφιάλτες προκαλούν μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση σε σχέση με τα άσχημα όνειρα. Συνολικά ανέλυσαν περίπου 10.000 όνειρα, εκ των οποίων τα 253 ήταν εφιάλτες και 431 απλώς άσχημα όνειρα.

Η ένταση ενός εφιάλτη είναι αυτή που θα ξυπνήσει το άτομο από έναν υγιή ύπνο. Το πιο συνηθισμένο θέμα ενός εφιάλτη αποτελεί η σωματική επίθεση. Άλλα συχνά θέματα είναι ο θάνατος, τα ζητήματα υγείας και η απειλή. Ακόμη, οι εφιάλτες στους άνδρες είναι πιο πιθανό να περιστρέφονται γύρω από φυσικές καταστροφές ενώ οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να δουν εφιάλτες σχετικά με προσωπικές συγκρούσεις.

Υπάρχουν επίσης επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες, οι οποίοι περιλαμβάνουν την αναβίωση μιας τραυματικής εμπειρίας, όπως για παράδειγμα η εμπειρία από μία μάχη.

Ένα κακό όνειρο ωστόσο, συνήθως έχει να κάνει με τις διαπροσωπικές συγκρούσεις αλλά σπάνια θα τρομάξει κάποιον μέχρι το σημείο να τον ξυπνήσει με δάκρυα ή γεμάτο φόβο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το  5% – 6% του πληθυσμού υποφέρει από εφιάλτες σε σημείο που να έχει  αντίκτυπο στην φυσική και στη συναισθηματική του υγεία.

«Οι εφιάλτες δεν είναι ασθένεια, αλλά αποτελεί πρόβλημα για κάποιον που έχει το άγχος ότι πέφτοντας για ύπνο θα δει έναν», δηλώνει ο AntonioZadra, ψυχολόγος –  ερευνητής στην έρευνα, όπως αναφέρει το περιοδικό ScienceDaily.  

«Μερικές φορές, όσοι βλέπουν συχνά εφιάλτες, φοβούνται να αποκοιμηθούν και αυτό διαταράσσει την υγεία τους. Κάποιοι εφιάλτες επαναλαμβάνονται μέσα στη νύχτα. Όσοι ξυπνάνε, συνήθως δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν», συμπληρώνει.

Παρόλο αυτά οι εφιάλτες μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω των τεχνικών απεικόνισης. Με άλλα λόγια, κάποιος που βλέπει εφιάλτη μπορεί να ελέγξει το όνειρο του δημιουργώντας ένα νέο σενάριο. Παραδείγματος χάριν, μπορεί τον πόλεμο να τον μετατρέψει σε ειρήνη εάν επιτεθεί και κερδίσει τον «εχθρό» του ή και με την παρέμβαση ενός αγαπημένου σουπερ ήρωα.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε θετική σκέψη μας φέρνει πιο κοντά σε ένα καλό όνειρο. Τότε μόνο θα εξαφανιστούν οι μάγισσες, ο κακός ο λύκος και θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Exit mobile version