Πόσο ευτυχισμένοι είναι οι γονείς;

Είναι οι γονείς πιο ευτυχισμένοι από ό, τι τα ζευγάρια χωρίς παιδιά;

Η κοινή λογική λέει ότι τα παιδιά φέρνουν την ευτυχία, αλλά πλέον το λέει και η επιστήμη αφού σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Psychological Science οι γονείς (και κυρίως οι μπαμπάδες) έχουν υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας και έχουν πιάσει το νόημα της ζωής από ό, τι οι μη έχοντες παιδιά!

Στην έρευνα που συμμετείχαν 6.906 άτομα ηλικίας 26 έως και 62 ετών, διαπιστώθηκε ότι οι βασικοί κερδισμένοι (το 69%) από τη δημιουργίας οικογένειας είναι οι μπαμπάδες. Αντιθέτως οι μαμάδες, τα ζευγάρια που απέκτησαν μόλις παιδιά και οι μονογονεϊκές  οικογένειες δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από ό,τι οι ελεύθεροι.  

Σε δεύτερη μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε 329 ενήλικες τους ρώτησαν για τα συναισθήματά τους. Βρήκαν ότι περισσότερα θετικά  συναισθήματα είχαν οι γονείς ενώ σε τρίτη μελέτη που συμμετείχαν  186 γονείς με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των 18 ετών, βρήκαν ότι περισσότερο ευτυχισμένοι ήταν οι γονείς που φροντίζουν τα παιδιά τους.  

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στην ένωση Population Association of America καταλήγει ότι οι γονείς είναι οι πιο ευτυχισμένοι. Αυτό που επισημαίνουν ωστόσο οι ερευνητές είναι ότι οι γονείς δεν είναι τόσο ευτυχισμένοι όσο τα ελεύθερα ζευγάρια  την δεκαετία 1985-1995, αλλά είναι πιο ευτυχισμένοι απ’ ότι οι άτεκνοι το 1995-2008.

Μια άλλη διεθνής μελέτη που ακολούθησε υποστηρίζει ότι η ευτυχία των ζευγαριών μεγαλώνει αμέσως μετά τον ερχομό ενός παιδιού , στην πορεία όμως μειώνεται, χωρίς όμως να πέφτει στο επίπεδο  της προ -απόκτησης παιδιών.

Πηγή: parents.com

Exit mobile version