Τα πιο συχνά προβλήματα της παιδικής ηλικίας

Η παιδική ηλικία είναι η ηλικιακή περίοδος που την ορίζουμε περίπου στα χρόνια που το παιδί πηγαίνει στο δημοτικό. Μετά από αυτό το ορόσημο τα παιδιά αλλάζουν σημαντικά. Είναι τότε που αναπτύσσονται βιολογικά και γνωστικά. Επίσης συχνά, για πρώτη φορά το παιδί καλείται να βγει από το οικογενειακό περιβάλλον και το ασφαλές πλαίσιο του σπιτιού και να συναναστραφεί κοινωνικά. Απαραίτητη προτεραιότητα, πλέον, είναι οι φίλοι και οι συνομήλικοι καθώς και οι νέες δραστηριότητες και δεξιότητες που μαθαίνει.

Σε αυτή, λοιπόν, την ηλικιακή περίοδο τα παιδιά μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με ορισμένες δυσκολίες και προβλήματα που αντιστοιχούν στην ανάπτυξή τους. Ορισμένα από αυτά είναι:

Επιθετικότητα- αντικοινωνική συμπεριφορά

Φοβίες, άγχος

Ζήλια

Μαθησιακές δυσκολίες

Προβλήματα επικοινωνίας και έκφρασης

Υπερκινητικότητα

Αυτές είναι και οι πιο μεγάλες δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί και ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικές της παιδικής ηλικίας και ανάπτυξης. Στο σημείο που είναι απαραίτητη η επέμβαση των γονέων ή κάποιου ειδικού είναι όταν κάποιο πρόβλημα εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα και σε διάρκεια χρόνου και το ίδιο το παιδί δεν μπορεί να το διαχειριστεί.

Exit mobile version