Τέσσερις φράσεις που πρέπει να αποφεύγετε να λέτε σε ένα νήπιο

Δημιουργούν τα αντίθετα αποτελέσματα

Τα νήπια δυσκολεύονται να μάθουν εύκολα τον κόσμο και τα συναισθήματά τους και συχνά αντιδρούν απρόβλεπτα ή απότομα.

Αυτό σημαίνει ότι ως γονείς, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να τους δείξουμε ή να τους ζητήσουμε κάτι.

Υπάρχουν, μάλιστα, κάποιες φράσεις που είναι πολύ καθημερινές και συνηθισμένες αλλά που καλό είναι να τις αποφεύγουμε αφού το τελικό μήνυμα μπορεί να είναι το αντίθετο από αυτό που θέλουμε να μεταδώσουμε στο παιδί.

Δείτε, για παράδειγμα, τέσσερις από αυτές…

«Σταμάτα να κλαις!»
Το κλάμα είναι μια φυσιολογική αντίδραση για ένα παιδί και τρόπος έκφρασης για να πει αυτό που θέλει. Θα πρέπει, λοιπόν, να έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση της ώρα της έκρηξης. «Ξέρω ότι είσαι λυπημένος/η, έλα να το συζητήσουμε..» θα ήταν μια καλή προσέγγιση δίνοντας ταυτόχρονα στο παιδί το μήνυμα ότι είναι φυσιολογικό και αποδεκτό να δείχνει τα συναισθήματά του και με το κλάμα.

«Είσαι εντάξει, δε χτύπησες»
Τα νήπια πέφτουν και χτυπάνε συχνά. Ακόμη και μια μικρή γρατζουνιά για ένα μικρό παιδί, μπορεί να είναιο πολύ σημαντική. Γι’ αυτό το λόγο ούτε την υπερτιμούμε, ούτε την υποτιμούμε. Θα πρέπει να της δώσουμε την ανάλογη σημασία χωρίς να μειώνουμε αυτό που νιώθει το παιδί.

«Μη φοβάσαι»
Με το να λέτε σε ένα μικρό παιδί να μην αισθάνεται κάτι, δεν σημαίνει ότι μπορεί κιόλας να το κάνει. Αν το παιδί σας έρχεται σε εσάς και λέει ότι φοβάται μιλήστε για αυτούς του τους φόνους. Μην μειώνετε τα συναισθήματά του αλλά βεβαιώστε το ότι είστε εκεί και θα το προστατεύσετε.

«Γιατί το έκανες αυτό; Θα μπεις τιμωρία»
Οι αταξίες είναι πολλές φορές η καθημερινότητα για ένα παιδί. Εάν ο στόχος σας είναι να διδάξετε την αιτία και το αποτέλεσμα στο παιδί σας τότε προσπαθήστε να δείξετε τι συμβαίνει όταν κάνουν κάτι που δεν θέλετε να κάνουν.

 

Exit mobile version