Σχολική τσάντα: Τι πρέπει να προσέξετε για να μην προκαλέσει προβλήματα υγείας στο παιδί

Χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς

Ένα από τα βασικά σχολικά «εργαλεία» για έναν μαθητή είναι η τσάντα. Ωστόσο, όσο χρήσιμη είναι για την σχολική του καθημερινότητα, άλλο τόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει για τον ίδιο τον μαθητή αν χρησιμοποιηθεί λάθος.

Χρόνια τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν πώς το πιο συχνό λάθος με τις σχολικές τσάντες είναι ο τρόπος που τη μεταφέρουν οι μαθητές και κυρίως ο τρόπος που την γεμίζουν. Η βαριά τσάντα μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά μυοσκελετικά προβλήματα ή προβλήματα στη μέση.

Τώρα, λοιπόν, που ανοίγουν τα σχολεία, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως σε καμία περίπτωση η τσάντα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10 με 15% του σωματικού βάρους των παιδιών. Οι τροχήλατες είναι οι πιο ενδεδειγμένες, ενώ αν έχετε τσάντα ώμου (κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά), αυτή θα πρέπει να διαθέτει δύο λουριά και ο μαθητής να χρησιμοποιεί και τα δύο και όχι μόνο το ένα, προκειμένου να μοιράζεται το βάρος και στους δύο ώμους.

Επίσης, τα λουριά θα πρέπει να έχουν επένδυση για να μην τραυματίζουν τους μαθητές στα σημεία που τη φορούν, ενώ ακόμη καλύτερα είναι να διαθέτει και ζώνη στη μέση, ώστε να μοιράζεται το βάρος ομοιόμορφα στο σώμα. Ακόμη, τα πράγματα πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο στην τσάντα ώστε να μοιράζεται το βάρος μεταξύ της κύριας θήκης και των δευτερευόντων αποθηκευτικών χώρων.

Να υπενθυμίσουμε πως όπως έχει τονίσει η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών, οι τσάντες ώμου αν είναι υπερβολικά βαριές και δεν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορούν να προκαλέσουν  πόνους στην πλάτη, τους ώμους, και το λαιμό.

Exit mobile version