Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις κάνει καλή δουλειά ως μαμά

Πολλές μαμάδες αναρωτιούνται αν τα καταφέρνουν καλά στο ρόλο τους

Μητέρα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Και ούτε υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο που να βοηθά απόλυτα στο να γίνεις καλά μάνα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να σε βοηθήσουν, ενώ η ίδια η φύση βοηθά κι εκείνη με το ρόλο της στο να μπορέσεις να τα καταφέρεις σε αυτό το ρόλο.

Άλλωστε, πολλές φορές είναι και το ένστικτο που σε βοηθά, όπως και η εμπειρία σου ως παιδί που πλέον στη θέση της μαμάς μπορεί να σε βοηθήσει πώς να συμπεριφερθείς και να μεγαλώσεις το παιδί σου. Αλλά πάντα ο γονιός – είτε είναι η μητέρα, είτε ο πατέρας – θα έχει το άγχος: αν τα καταφέρνει, αν τα κάνει καλά στο ρόλο του αυτό.

Αν είσαι, λοιπόν, μαμά και αναρωτιέσαι το ίδιο, δες παρακάτω τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια ότι τα έχεις πάει καλά με το παιδί σου.

Το παιδί σου μοιράζεται τα προβλήματά του μαζί σου

Είναι υπέροχο όταν το παιδί (ο γιος ή η κόρη) έχουν το θάρρος και την οικειότητα να σου μιλάνε για εκείνα, για όσα τα προβληματίζουν, τα ανησυχούν, τα κάνουν να χαίρονται ή να λυπούνται. Αν, λοιπόν, το παιδί θέλει να μοιράζεται μαζί σου τα προβλήματά του, να σου εξομολογείται ακόμη και τις σκανταλιές του, σημαίνει ότι έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Κι αυτό είναι ένα επίτευγμα.

Σέβεται τον χώρο σου

Η ιδιωτικότητα είναι σημαντική. Ακόμα και ανάμεσα στους γονείς με τα παιδιά. Αν σέβεσαι για παράδειγμα τον ιδιωτικό χώρο του παιδιού σου και πως θέλει να έχει κάποιες στιγμές μόνο του, τότε κι αυτό θα κατανοήσει και θα σεβαστεί και τις δικές σου ιδιωτικές στιγμές.

Δεν είναι επικριτικό απέναντί σου

Εντάξει, ειδικά σε μικρότερη ηλικία όταν του αρνηθείτε κάτι θα ακούσετε πολλές φορές το «είσαι κακή μαμά». Μεγαλώνοντας, όμως, όταν το παιδί δεν είναι επικριτικό απέναντί σου, δεν ψάχνει για να σου βρει στραβά, να σε κάνει να νιώσεις άσχημα σε κάποιο καβγά σας, σημαίνει ότι έχετε κάνει καλή δουλειά. Και ποια είναι αυτή; Εσύ πρώτη δεν ήσουν επικριτική απέναντι στο παιδί όταν δεν έκανε κάτι καλά ή όταν δεν έφερνε για παράδειγμα καλούς βαθμούς.

Σου ζητά συγγνώμη

Η συγγνώμη είναι σημαντική. Αλλά για να την πει το παιδί, θα πρέπει πρώτα να την μάθει. Και ο καλύτερος τρόπος για να μάθει να ζητά με ειλικρίνεια μία συγγνώμη, είναι να την ακούσει πρώτα από εσένα. Όλοι κάνουμε λάθη, οπότε μη ντραπείς να ζητήσεις συγγνώμη από το παιδί σου, όταν χρειαστεί. Μόνο έτσι και αυτό θα σου ζητήσει στη συνέχεια.

Exit mobile version