Πώς να επιλέξετε παιδικά χαλιά για μέγιστη πρακτικότητα και αισθητική

  Τα χαλιά είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να κάνουμε ένα δωμάτιο ζεστό και άνετο. Θέλουμε οι πατούσες μας να βρίσκουν γαλήνη σε ένα μαλακό και ζεστό πάτωμα που ταξιδεύει τις αισθήσεις. Ειδικά στο παιδικό δωμάτιο, η εύρεση του σωστού χαλιού είναι μια διαδικασία που μπορεί να μας προκαλέσει πονοκέφαλο! Τα παιδικά χαλιά πρέπει να επιλεγούν λαμβάνοντας υπόψη πολλά κριτήρια. 

Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα παιδιά είναι πολύ ακατάστατα, και έχουν και ένα σωρό πράγματα – παιχνίδια, βιβλία, κ.α. Θέλουμε λοιπόν να καταφέρουμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην πρακτικότητα και την αισθητική. Διότι τα παιδικά χαλιά δε χρειάζεται να είναι μόνο κομμάτια υφάσματος που πλένονται εύκολα, αλλά μια όμορφη πινελιά στο χώρο που θα εξάψει τη φαντασία των παιδιών και θα τα εμπνεύσει.

Παρακάτω θα δούμε με ποια κριτήρια πρέπει να κάνουμε την επιλογή των παιδικών χαλιών για να δημιουργήσουμε έναν όμορφο, ασφαλή, και λειτουργικό χώρο για τους μικρούς μας φίλους.

Μέγεθος

Το πρώτο και κυριότερο πράγμα που πρέπει να αναλογιστείτε πριν αγοράσετε χαλί για το παιδικό δωμάτιο είναι το σωστό μέγεθος. Τα παιδιά δε χρειάζονται τεράστια έπιπλα ή κρεβάτια, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε πως θα ξοδέψετε μια περιουσία σε τεράστια παιδικά χαλιά για να τοποθετήσετε κάτω από το κρεβάτι τους. Ωστόσο, θέλετε ένα αρκετά μεγάλο χαλί για να καλύψει ένα μέρος του δαπέδου του δωματίου, χωρίς να φαίνεται φτωχό. Σκεφτείτε τι ποσό έχετε να διαθέσετε και κάντε μια σωστή επιλογή όσον αφορά το μέγεθος, ώστε να μη χρειαστεί να το αντικαταστήσετε σύντομα και να σπαταλήσετε και άλλα χρήματα. 

Μια καλή ιδέα είναι να τοποθετήσετε ένα χαλί ακριβώς κάτω από το κρεβάτι που όμως να εξέχει τουλάχιστον μισό μέτρο από τα όρια του κρεβατιού. Διαφορετικά, επιλέξτε ένα κεντρικό κομμάτι για να το τοποθετήσετε ακριβώς στη μέση του δωματίου. Γενικά, αποφύγετε να βάλετε ένα χαλί κάτω από κομοδίνα ή άλλα έπιπλα διότι θα σας δυσκολέψει στο καθάρισμα του χώρου. Είναι πιο εύκολο να σκουπίσετε και να σφουγγαρίσετε όταν δε χρειάζεται να μετακινήσετε πολλά αντικείμενα.

Υλικό

Φυσικά, το δεύτερο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε πολύ καλά είναι το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα παιδικά χαλιά που θα προτιμήσετε για το δικό σας χώρο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς υπάρχουν μεν πολλές επιλογές, αλλά δεν είναι όλες κατάλληλες για το παιδικό δωμάτιο. 

Απλώς σκεφτείτε όλη την ακαταστασία που δημιουργούν άθελά τους τα παιδιά καθώς εξερευνούν και μαθαίνουν τον κόσμο γύρω τους. Ατυχήματα με τα ποτά τους, ξεραμένη πλαστελίνη, σούρσιμο μετά μανίας των παιχνιδιών τους στο χαλί, είναι μερικά στοιχεία που σίγουρα δεν εξυπηρετούν την όμορφη εμφάνιση του χαλιού σας. Τα παιδικά χαλιά λοιπόν πρέπει να είναι εύκολα στο καθάρισμα και το πλύσιμο, αλλά και να αντέχουν την υγρασία και τη φθορά. Ποια υλικά πρέπει να επιλέξετε στα παιδικά χαλιά:

Ποια υλικά πρέπει να αποφύγετε 

Ενώ είναι πολύ μοντέρνα και όμορφα, τα χαλιά από ψεύτικη γούνα ή μετάξι δεν είναι κατάλληλα για το παιδικό δωμάτιο. Δυστυχώς, αυτά τα υλικά δεν είναι εύκολα στη συντήρηση, ούτε στο καθάρισμα. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε παιδικά χαλιά shaggy για να δημιουργήσετε μια ζεστή γωνιά στο δωμάτιο του παιδιού σας. Περιοριστείτε όμως σε μικρού μεγέθους χαλιά που απλώς θα δώσουν μια νότα άνεσης στο χώρο και θα τοποθετήσετε πάνω από ένα μεγαλύτερο παιδικό χαλί από τα προτεινόμενα υλικά. Στην ουσία, αυτά θα συμπληρώνουν το ύφος του χώρου και δε θα δείτε τα παιδάκια σας να τα κακομεταχειρίζονται άθελά τους. Είναι ιδανικά για τη γωνιά ανάγνωσης ή χαλάρωσης, οπότε μην επενδύσετε μια περιουσία για μια καθαρά διακοσμητική προσθήκη. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε στα παιδικά χαλιά για την ασφάλεια του παιδιού σας

Πλέξη

Η πλέξη στα παιδικά χαλιά έχει επίσης πολύ μεγάλη σημασία. Για το παιδικό δωμάτιο προτιμήστε χαλιά με σφιχτή πλέξη διότι αυτά με χαλαρή πλέξη (ή τα κακοφτιαγμένα) είναι πολύ επιρρεπή σε τραβήγματα, σκισίματα, και καραφλά σημεία. Οι καλύτερες επιλογές πλέξης είναι επίσης οι επίπεδες ή κατασκευασμένες από μηχανή, και όχι οι χειροποίητες. Οι επίπεδες πλέξεις είναι φανταστικές όσον αφορά τα παιδικά χαλιά διότι είναι μαλακές αλλά και πολύ ανθεκτικές όταν τα μικρά μας παίζουν με τα παιχνίδια τους.

Θα βρείτε μία τεράστια ποικιλία με παιδικά χαλιά στην εταιρεία Colore Colori και στο δίκτυο μεταπωλητών τους. Με γνώμονα τις παραπάνω συμβουλές κάντε την πρακτικότερη επιλογή με βάση τις δικές σας ανάγκες, αλλά δε χρειάζεται να κάνετε εκπτώσεις στο στυλ και την αισθητική που θέλετε να πετύχετε. Το βέβαια είναι ότι θα επιλέξετε όμορφα και πρακτικά χαλιά για να δημιουργήσετε ένα όμορφο παιδικό δωμάτιο που θα κρατήσετε καθαρό με ευκολία.

Exit mobile version