Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει γρηγορότερα ποδήλατο!

Το ποδήλατο αποτελεί μοναδική εμπειρία και υπέροχη ανάμνηση για κάθε παιδί.

Πέρα του ότι προσφέρει ατέλειωτες ώρες διασκέδασης, αποδεικνύεται και εξαιρετικά χρήσιμο, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να ισορροπούν, να έχουν συντονισμένες κινήσεις και να χρησιμοποιούν ένα μεταφορικό μέσο που θα τους φανεί εξαιρετικά χρήσιμο μεγαλώνοντας!

Το ποδήλατο είναι αρκετά ιδιαίτερο για ένα παιδί που δεν έχει ξανακάνει ποτέ. Καθοδηγώντας το όμως σωστά, μπορείτε να το βοηθήσετε όχι μόνο να μάθει ποδήλατο, αλλά και αυξήσει σημαντικά την αυτοπεποίθησή του, καθώς και άλλες δεξιότητες.

Το Bikestation μας δίνει πολύτιμες συμβουλές, ώστε να μπορέσετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν ποδήλατο γρήγορα, σωστά και με ασφάλεια!

Βρείτε το κατάλληλο ποδήλατο για το παιδί σας

Η εύρεση του κατάλληλου παιδικού ποδηλάτου είναι η αρχή των πάντων! Τα παιδιά τείνουν να επιλέγουν με βάση την εμφάνιση, ωστόσο εσείς ως ενήλικες μπορείτε να κάνετε τη σωστή επιλογή, που θα συνδυάζει ομορφιά, πρακτικότητα και ασφάλεια.

Επιλέξτε ένα ποδήλατο κατάλληλο για το ύψος του παιδιού σας. Αν θέλετε να βοηθήσετε αποτελεσματικά, μπορείτε για αρχή να επιλέξετε ένα ποδήλατο ειδικά σχεδιασμένο για ισορροπία. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα μπορεί έχει καλύτερο έλεγχο και να το διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά.

Ξύλινο Ποδήλατο Ισορροπίας

Να θυμάστε πως επενδύοντας σε ένα καλό ποδήλατο, επενδύετε ταυτόχρονα και στην ασφάλεια του παιδιού σας.

Βρείτε τη σωστή στιγμή

Η σωστή στιγμή για κάθε παιδί είναι διαφορετική. Θα πρέπει να έχετε και να δείξετε υπομονή σχετικά με το πόση διάθεση υπάρχει από μέρους τους για κάτι καινούριο. Αν δείτε πως το παιδί σας θέλει να μάθει αλλά δεν βιάζεται, δείξτε του αργά ξανά και ξανά τα βήματα, χωρίς να το πιέζετε. 

Το ίδιο ισχύει και για τις ρόδες του ποδηλάτου. Δεν είναι αναγκαίο οι βοηθητικές ρόδες να βγουν άμεσα. Κάθε παιδί χρειάζεται το χρόνο του για να νιώσει ασφάλεια. 

Βρείτε το κατάλληλο μέρος

Δεν είναι όλα τα μέρη ιδανικά για εκμάθηση ποδηλάτου, ειδικά αν μιλάμε για παιδιά. Αν θέλετε το παιδί σας να νιώσει πιο γρήγορα ασφάλεια, τότε φροντίστε να βρείτε ένα άνετο μέρος όπου θα νιώθει οικειότητα, για παράδειγμα την αυλή ενός σχολείου ή του σπιτιού σας, αν διαθέτετε. Μια άλλη επιλογή αποτελούν τα πάρκα, όπου κυκλοφορούν και άλλα ποδήλατα. Το παιδί σας θα μάθει να παρατηρεί τον τρόπο που κινούνται και οι υπόλοιποι στο χώρο και αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα.

Orient Bmx Rookie Αλουμινίου 12”

Μια επίσης καλή ιδέα, θα ήταν να φροντίσετε το παιδί σας να βρίσκεται κοντά σε φίλους κατά την εκμάθηση, αν το επιθυμεί. Θα νιώθει καλύτερα αν μοιράζεται την εμπειρία αυτή με συνομηλίκους που επίσης μαθαίνουν τώρα ποδήλατο.

Δείξτε του τον τρόπο

Το ποδήλατο χρειάζεται τεχνική και τα παιδιά είναι σε θέση να την καταλάβουν, αν τη μεταδώσετε σωστά. Αν οι ίδιοι κάνετε ποδήλατο, τότε χρησιμοποιήστε και το δικό σας, δείξτε του τον τρόπο και δώστε του να καταλάβει πως είναι μια απλή διαδικασία.

Τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται φόβο γι’ αυτό και αργούν να μάθουν ποδήλατο. Δείξτε του πως το μόνο που χρειάζεται είναι προσοχή και προνοητικότητα.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας

Τα θετικά σχόλια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της εκμάθησης, καθώς γεμίζουν το παιδί με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε σχόλια που θα το κάνουν να φοβηθεί ή να τα παρατήσει σε περίπτωση που αντιμετωπίζει δυσκολίες. 

Orient Bmx Primo 12”

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πιέσετε το παιδί αν δεν θέλει να κάνει κάτι, ωστόσο μην τα «παρατάτε». Θα πρέπει να έχετε υπομονή και να το δείχνετε με κάθε σας κίνηση. Έτσι το παιδί σας θα πάρει το χρόνο που χρειάζεται για να βρει τις ισορροπίες του.

Χρησιμοποιήστε διάφορες τεχνικές και ασκήσεις

Αν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει ποδήλατο πιο άμεσα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες μικρές τεχνικές και ασκήσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να του μάθετε να οδηγεί ομαλά στις στροφές, ή να χρησιμοποιεί σωστά τα φρένα, ή να διανύει πολύ μικρές αποστάσεις. Πετυχαίνοντας μικρούς στόχους κάθε φορά, θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Διδάξτε του σωστή συμπεριφορά

Η σωστή συμπεριφορά κατά την οδήγηση οποιουδήποτε μέσου είναι πάνω από όλα. Φροντίστε το παιδί σας να κατανοήσει από μικρή ηλικία πόσο σημαντικό είναι να οδηγεί ομαλά, με ασφάλεια και ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες και συμπεριφορές.

Διδάξτε του πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια και ο σεβασμός κατά την οδήγηση και κάντε τη σωστή αρχή με την αγορά ενός παιδικού κράνους.

Force κράνος ποδηλάτου παιδικό Fun

Να θυμάστε πως η διαδικασία εκμάθησης διαφέρει για κάθε παιδί. Το σημαντικό είναι να γίνει με φυσικό τρόπο, ώστε να την αντιληφθεί ως ψυχαγωγία και όχι ως υποχρέωση που «πρέπει» να γίνει.

Υποστηρίξτε το παιδί σας και δώστε του την ευκαιρία να απολαύσει τη διαδικασία αυτή, καθώς θα τη θυμάται για μια ζωή!

Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον μέσα από το σπίτι ή τον περίγυρο. Μιλήστε στο παιδί για την πρόοδό του ή τα «λάθη» του, με όμορφο πάντα τρόπο και εξηγήστε του που πρέπει να δώσει προσοχή.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, να είστε σίγουροι πως σε λίγο καιρό τα παιδιά σας θα απολαμβάνουν να κάνουν ποδήλατο!

Ευχαριστούμε το Bikestation για τις συμβουλές και τις προτάσεις προϊόντων!

Exit mobile version