Εύκολη τούρτα με πραλίνα φουντουκιού, σιρόπι καραμέλας και γλάσο σοκολάτας

Είτε θέλετε να εντυπωσιάσετε σε γενέθλια είτε θέλετε να προσφέρετε ένα λαχταριστό και εντυπωσιακό γλυκό στους καλεσμένους σας, αυτή η τούρτα με πραλίνα φουντουκιού θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Αρχικά θα χρειαστείτε 2 δόσεις παντεσπάνι (μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο)

Για την κρέμα πραλίνας φουντουκιού:

500 γρ τυρί μασκαρπόνε
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
200 γρ πραλίνα φουντουκιού

Για το σιρόπι καραμέλας:

40 γρ βούτυρο
60 ml κρέμα γάλακτος
60 γρ καστανή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι

Για την γκανάζ 

100 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ κουβερτούρα σε κομματάκια
Για την διακόσμηση:
Εγώ χρησιμοποίησα ίνες καραμέλας (δες συνταγή μου), κομμάτια καραμέλας, κομμάτια σοκολάτας, χωνάκι παγωτό και διακοσμητική σοκολάτα

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Ψήνουμε, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε 3 στρώσεις. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι καραμέλας. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο, το αλάτι, την κρέμα γάλακτος και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν τα υλικά. Αφαιρούμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στο ψυγείο να πήξει. Ετοιμάζουμε την κρέμα πραλίνας για την γέμιση. Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε το τυρί μασκαρπόνε, την κρέμα πραλίνας και το ζαχαρούχο γάλα. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα έως ότου ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε την γκανάς (γλάσο σοκολάτας). Ετοιμάζουμε την γκανάζ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. (Προσοχή δε θέλουμε να βράσει). Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια κουβερτούρας. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα δύο υλικά. Αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει.

Για την συναρμολόγηση: Βγάζουμε την κρέμα πραλίνας από το ψυγείο. Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε μια πιατέλα με την λεία επιφάνεια προς τα κάτω. Με ένα κουτάλι της σούπας, καταβρέχουμε ελαφρώς το παντεσπάνι με το σιρόπι καραμέλας. Στην συνέχεια ρίχνουμε την μισή ποσότητα κρέμα πραλίνα και στρώνουμε με ένα μαχαίρι ζαχαροπλαστικής. Σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Με το κουτάλι της σούπας ποτίζουμε με σιρόπι καραμέλας το παντεσπάνι. Από πάνω στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμας πραλίνας. Σκεπάζουμε με το τελευταίο παντεσπάνι, προσέχοντας η λεία επιφάνεια να είναι προς το πάνω. Στην ουσία επιλέγουμε το καλύτερο και ποιο λείο παντεσπάνι για το τέλος. Με την γκανάζ γλασάρουμε την τούρτα μας ομοιόμορφα φροντίζοντας να καλυφθούν καλά όλα τα σημεία.

Για την διακόσμηση: Εγώ χρησιμοποίησα κομμάτια σοκολάτας γάλακτος αφού τα έκοψα σε τετραγωνάκια. ίνες καραμέλας και κομμάτια καραμέλας, χωνάκι βάφλας για παγωτό και διακοσμητική δίχρωμη σοκολάτα. Μπορείτε επιπλέον να προσθέσετε φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Exit mobile version