Φτιάξτε Λαζαράκια μαζί με τα παιδιά σας

Δείτε τη συνταγή

To Σάββατο του Λαζάρου από τα παλιά χρόνια υπάρχει το έθιμο να φτιάχνονται στο σπίτι τα περίφημα Λαζαράκια.

Στην πραγματικότητα τα Λαζαράκια είναι σταφιδοψωμάκια στα οποία δίνουμε το σχήμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια, όπως ήταν δηλαδή ο Λάζαρος, όταν τον βρήκε ο Χριστός.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε

1 κιλό αλεύρι (για τσουρέκια)

2 φλυτζάνια σταφίδες

1/2 φλυτζάνι ζάχαρη

2 φακελάκια ξηρή μαγιά (16 γρ)

1 φλυτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

2 κουτ. του γλυκού κανέλα

γαρίφαλλα

Εκτέλεση

Αρχικά διαλύουμε σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό τη μαγιά. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια πλαστική λεκάνη. Κάνουμε μια μικρή τρύπα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και τη διαλυμένη μαγιά. Έπειτα, ζυμώνουμε προσθέτοντας χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σφιχτή και προσθέτουμε τα καρύδια τις σταφίδες, την κανέλλα και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας. Μόλις η ζύμη ετοιμαστεί, φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια και το κάνουμε ανθρωπάκι. Μετά, τοποθετούμε τα λαζαράκια σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί. Για ματάκια και στόμα βάζουμε μοσχοκάρφια.
Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 40 50 βαθμούς κελσίου και τα αφήνουμε μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Στη συνέχεια ανεβάζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και τα ψήνουμε έως ότου ροδίσουν.

Exit mobile version