Μένουμε σπίτι και φτιάχνουμε Λαζαράκια με τα παιδιά

Το πιο γνωστό έθιμο το Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα κι ένα από τα πιο δημοφιλή έθιμα της ημέρας είναι τα Λαζαράκια. Πρόκειται για μικρά ψωμάκια που έχουν το σχήμα ανθρώπου. Μάλιστα, η παράδοση λέει, πως όποιος δεν φτιάξει Λαζαράκια (ή Λαζόνια) σήμερα, δεν θα χορτάσει ψωμί.

Επειδή, όμως, εμείς θέλουμε να χορτάσουμε ψωμί κι επειδή πρόκειται για μια εύκολη συνταγή κι ένα έθιμο που σίγουρα θα αρέσει στα παιδιά, σας βρήκαμε πώς φτιάχνονται παραδοσιακά τα Λαζαράκια.

Υλικά

800 γραμμάρια αλεύρι

1/2 κούπα ζάχαρη

1/2 κούπα ελαιόλαδο

Λίγες σταφίδες

Καρύδια χοντροκομμένα

Λίγα γαρύφαλλα ξυλάκια

2 φακελάκια μαγιά (ή 18 γραμμάρια, αν είναι νωπή)

3 κ.γ. κανέλλα

Εκτέλεση

Σε μια κούπα με χλιαρό νερό διαλύετε τη μαγιά. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αλεύρι και με το χέρι σας κάντε μία τρύπα στη μέση.

Ρίχνετε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι και τη μαγιά. Ζυμώστε με τα χέρια σας και αν χρειαστεί ρίξτε και λίγο νερό ακόμη.

Κατόπιν, ρίχνετε τις σταφίδες, τα καρύδια και την κανέλα και ανακατεύετε τη ζύμη μέχρις ότου γίνει σφιχτή και δεν κολλάει στα χέρια σας.

Την αφήνετε σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα μέχρι δηλαδή να φουσκώσει.

Αφού είναι έτοιμη, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι τον πάγκο εργασίας και ξεκινάτε να πλάθετε τα μικρά ψωμάκια σε σχήμα αυγού και μέγεθος όσο περίπου η παλάμη σας. Σκεφτείτε πως αυτό είναι το σώμα του.

Φτιάχνετε ξεχωριστά τα χεράκια και τα κολλάτε στο πλάι. Για μάτια μπορείτε να βάλετε καρφάκια γαρύφαλλο και για στόμα σταφίδες.

Σε μία λαμαρίνα στρώνετε μία λαδόκολλα και τοποθετείτε τα Λαζαράκια.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30΄λεπτά περίπου. Μέχρι, δηλαδή, να ροδίσουν.

Exit mobile version