Σπιτικοί κουραμπιέδες

Μετά τα μελομακάρονα, σειρά έχουν οι κουραμπιέδες!

Άλλωστε από ποιο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορούν να λείπουν οι παραδοσιακοί μας κουραμπιέδες; Ξεκλέψτε ένα απόγευμα και φτιάξτε τους μαζί με τα παιδάκια σας.

Υλικά
100 γρ. ζάχαρη άχνη
500 γρ. αιγοπρόβιο βούτυρο
2 κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου
1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες ή 1 κουταλιά γλυκού υγρή βανίλια
70 γρ. κονιάκ
1 κοφτό κουταλιά γλυκού σόδα μαγειρική
125-250 γρ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (περίπου, ίσως να μην το σηκώσει όλο)
Για το άχνισμα:
1 κιλό ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες

Εκτέλεση
Τα αβγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η άχνη και το αλεύρι να είναι κοσκινισμένα.

Απλώστε την αμυγδαλόψιχα σε λαμαρίνα και την ψήστε για 10’ λεπτά στους 200ºC να ροδίσει. Αφήστε να κρυώσει και αφού την χοντροκόψετε βάλτε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και χτυπήστε για 10’ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα. Προσθέστε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα, καθώς και το αυγό. Προσθέστε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι για να μην κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ. Διαλύστε τη σόδα στο κονιάκ και ρίξτε στο μίξερ.

Εναλλάξ προσθέστε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Αλεύρι θα συμπληρώνετε με το μάτι. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσετε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.

Πλάστε τους κουραμπιέδες σε ό, τι σχήμα θέλετε και αραδιάστε τους σε λαμαρίνα. Ψήστε στους 170ºC στον αέρα για περίπου 35’ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 5’ να κρυώσουν.

Κοσκινίστε λίγη λίγη την άχνη με την βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει στρώση). Ακουμπήστε επάνω τους κουραμπιέδες και  πασπαλίστε ξανά με άχνη. Αφήστε τους να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται. Βάλτε τους σε πιατέλα και πασπαλίστε ξανά με άχνη ζάχαρη.

Exit mobile version