Συνταγή για εύκολη και γευστική χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και γαλοπούλα πάνε μαζί και η παρακάτω συνταγή θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους στους καλεσμένους σας. Μικρά μυστικά κάνουν τη διαφορά και δίνουν το πιο γευστικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε τα βήματα…

Υλικά

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C και σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα κάστανα για 15 λεπτά.  Αφού μαλακώσουν τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο πάγκο της κουζίνας να κρυώσουν. 

Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μισά από τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο. Προσθέτουμε και τον κιμά και ανακατεύουμε διαρκώς επί τρία λεπτά με μια ξύλινη σπάτουλα. Σβήνουμε με λίγο κρασί. Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και περιμένουμε μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση.

Κατόπιν ρίχνουμε τα βρασμένα κάστανα και τα αφήνουμε όλα να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Συμπληρώνουμε τη σταφίδα, τα δαμάσκηνα, το κουκουνάρι, τα βερίκοκα, το υπόλοιπο κρασί, το κονιάκ και τη ζάχαρη. Στο τέλος ψήνουμε τα μανιτάρια για 5 λεπτά στο γκριλ, κόβουμε τα μήλα και τα προσθέτουμε όλα στο υπόλοιπο μείγμα. Η γέμισή μας τώρα είναι έτοιμη.

Μ’ ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα και τη ράβουμε μ’ ένα γερό σπάγκο. Την τρίβουμε με μπόλικο αλάτι και την βάζουμε στον φούρνο. Υπολογίστε περίπου τρεις ώρες ψήσιμο.

Μετά τα 15 πρώτα λεπτά ψησίματος γυρίζουμε τη γαλοπούλα και χαμηλώνουμε στους 160o C. Προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό ζωμό από κοτόπουλο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Στα τελευταία 30 λεπτά ανεβάζουμε και πάλι τη θερμοκρασία στους 200ο C, και γυρίζουμε τη γαλοπούλα ραντίζοντας το στήθος της με λίγο κρύο νερό.

Όταν έχει πια ψηθεί την τοποθετούμε σε μια πιατέλα και αφού την καλύψουμε καλά με αλουμινόχαρτο, την αφήνουμε να σταθεί σε μια ζεστή μεριά για 15-20 λεπτά πριν την κόψουμε.

Κόβουμε τον σπάγκο από την κοιλιά και μεταφέρουμε τη γέμιση από την κοιλιά μ’ ένα κουτάλι σε ένα άλλο πιάτο.

Καλή όρεξη!

Exit mobile version