Διάσημες κυρίες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού και βγήκαν νικήτριες

Οι προσωπικές τους ιστορίες είναι το ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας προς όλες τις γυναίκες

Η 25 Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού και ολόκληρος ο Οκτώβρης έχει επίσης οριστεί ως «ο Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Στήθους» από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Και με αφορμή τη σημερινή ημέρα, βρήκαμε τις περιπτώσεις διάσημων γυναικών που βρέθηκαν στο παρελθόν αντιμέτωπες με τον καρκίνο του στήθους και βγήκαν νικήτριες από την μάχη αυτή.

Γυναίκες που μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες με την ασθένεια, θέλοντας να στείλουν το δικό τους δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας προς όλες τις γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια θέση ή ενδεχομένως βρεθούν στο μέλλον.

Γωγώ Μαστροκώστα

Η προσωπική της ιστορία είναι ιδιαίτερα συγκινητική, μιας και η Γωγώ Μαστροκώστα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού λίγες ημέρες μετά τον ερχομό της κόρης της. Η ίδια έδωσε τη δική της γενναία μάχη σε μια περίοδο δύσκολη κι ευαίσθητη, όπως αυτή της λοχείας. Κατάφερε και βγήκε νικήτρια, ενώ αργότερα μίλησε ανοιχτά για την περιπέτεια της υγείας της θέλοντας με τη δική της ιστορία να δώσει το δικό της μήνυμα προς όλες τις γυναίκες.

«Τρεις μέρες αφότου γέννησα και ήμουν σε πελάγη ευτυχίας, ο γιατρός μου ανακοίνωσε ότι έχω καρκίνο στο στήθος. Κρατούσα το μωρό μου αγκαλιά, έκλαιγα και σκεφτόμουν αν θα τη δω να μεγαλώνει. Σε όλη την περιπέτεια της υγείας μου ο Τραϊανός στάθηκε βράχος δίπλα μου… Εκείνος μου είπε να βγω να μιλήσω για τον καρκίνο στο στήθος για να βοηθήσω τις υπόλοιπες γυναίκες. Τον πρώτο μήνα δεν μπορούσα να διαχειριστώ στην ασθένειά μου. Ο καρκίνος με έκανε να χάσω για πάντα την ανεμελιά μου», έχει εξομολογηθεί μεταξύ άλλων η Γωγώ Μαστροκώστα.

Φώφη Γεννηματά

Αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού βρέθηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, η μητέρα της έφυγε από την ίδια ασθένεια την οποία πολεμούσε για 10 ολόκληρα χρόνια, ενώ και η αδελφή της είχε καρκίνο στο στήθος, τον οποίο νίκησε. Η Φώφη Γεννηματά ανακάλυψε πως έχει καρκίνο στα 44 της χρόνια και όπως έχει εξομολογηθεί, η πρώτη της αντίδραση ήταν «γιατί σε εμένα».

«Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά αν μείνεις σε αυτή την αντίδραση δεν θα τη βγάλεις καθαρή. Πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα, να φύγεις γρήγορα από αυτή τη λογική. Αν έμενα στο γιατί σε μένα, δεν θα είχα τρία παιδιά και ίσως να μη ζούσα σήμερα», έχει εξομολογηθεί μεταξύ άλλων.

Ρίτα Γουίλσον

Ήταν το 2015, όταν η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, παραγωγός, τραγουδίστρια και σύζυγος του ηθοποιού Τομ Χανκς, αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα και υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή. Το απίστευτο στην ιστορία ήταν πως η πρώτη διάγνωση από τον γιατρό ήταν αρνητική για καρκίνο, αλλά εκείνη με την παρότρυνση μιας φίλης το έψαξε παραπάνω.

«Να παίρνετε δεύτερη γνώμη. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Η πρόληψη είναι το κλειδί», έχει συστήσει προς τις γυναίκες η Ρίτα Γουίλσον, η οποία βγήκε νικήτρια από τη μάχη αυτή.

Χαρούλα Αλεξίου

Η ερμηνεύτρια έμαθε ότι έχει καρκίνο κατά τη διάρκεια μίας εξέτασης ρουτίνας και, όπως είχε δηλώσει παρελθόν, αυτό τη βοήθησε να αποφύγει τις χημειοθεραπείες, αφού το πρόλαβε σε αρχικό στάδιο. Το 2015 είχε δημοσιοποιήσει την ιστορία της, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αισθάνθηκα τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου, όταν έμαθα ότι πάσχω από καρκίνο του μαστού. Με την ανακοίνωση της νόσου το σοκ είναι μεγάλο και κρατάει αρκετά. Βλέπεις τη ζωή σου από την αρχή και ερωτήματα του τύπου: “Γιατί σε εμένα;”, “Τι δεν έκανα καλά;”, “Γιατί το επέτρεψα να συμβεί;”, απασχολούν το μυαλό σου. Γινόμαστε εγωκεντρικές, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και δεν ενδιαφερόμαστε να μάθουμε ότι και άλλοι άνθρωποι νοσούν. Οι γυναίκες χρειάζονται βοήθεια για να βγουν από τον πολύ στενό κόσμο τους, να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους ως μητέρες, σύζυγοι, φίλες, εργαζόμενες».

Βάσια Τριφύλλη

Το 1992 ξεκίνησε η περιπέτειά της με τον καρκίνο του μαστού. Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν προέρχεται από μία καρκινοπαθή οικογένεια, με τη γιαγιά της αλλά και τα τρίδυμα αδέλφια της να έχουν πεθάνει όλοι από καρκίνο. Σε μία από τις δημόσιες εξομολογήσεις της, η Βάσια Τριφύλλη είχε πει: «Αυτοσαρκάζομαι σε βαθμό κακουργήματος, γι’ αυτό και νίκησα αυτό το θηρίο. Αντιμετώπισα τον καρκίνο, όχι την επάρατο, με χιούμορ και είμαι στη ζωή 25 χρόνια μετά».

Κάιλι Μινόγκ

Τα νέα ότι η διάσημη τραγουδίστρια έχει καρκίνο του μαστού, είχαν προκαλέσει σοκ στους θαυμαστές της σε όλο τον κόσμο. Η ίδια, όμως, έδωσε τη δική της μάχη με τη νόσο και βγήκε νικήτρια. Βασική, δε, συμβουλή της προς όλες τις γυναίκες είναι να εμπιστεύονται πάντα το ένστικτό τους, όταν επισκέπτονται τον γιατρό, αφού η ίδια χάρη σε αυτό σώθηκε.

Το 2005 ο πρώτος γιατρός που είδε την διέγνωσε ως απόλυτα υγιή, ωστόσο η ίδια επέμεινε και έκανε επιπλέον εξετάσεις, για να ανακαλύψει εντέλει έναν όγκο στο αριστερό της στήθος. Αμέσως μετά τη διάγνωση υποβλήθηκε σε μερική μαστεκτομή, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, και κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο.

Μαρία Χούκλη

Και η Μαρία Χούκλη έχει μιλήσει ανοιχτά για τη δική της εμπειρία με τον καρκίνο του μαστού.

«Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Θα το ξαναπώ. Ο καρκίνος του στήθους είναι ιάσιμος. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Μπορεί να θεραπευθεί, αν εντοπιστεί νωρίς. Το μόνο που έχετε να φοβηθείτε είναι ο φόβος. Πρέπει να τον διασχίσετε και να περάσετε απέναντι. Θα περάσετε απέναντι», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος το 2015 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Η ίδια μίλησε για το πρόβλημα υγείας που πέρασε, χρόνια μετά την περιπέτειά της, καθώς δεν ήθελε ο κόσμος να νομίζει ότι το πουλάει για την δημοσιότητα. Ωστόσο, αποφάσισε να μιλήσει για αυτό για να δώσει κουράγιο σε άλλες γυναίκες, δείχνοντάς τους ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ξεπεραστεί.

Σε άλλη δημόσια εξομολόγησή της έχει παραδεχτεί με ειλικρίνεια: «Εγκαθίσταται μέσα σου ένας φόβος. Έχουν περάσει 17 χρόνια, είναι να κάνω τώρα ένα τσεκ απ και αυτές τις μέρες είμαι πάλι αγχωμένη».

Αντζελίνα Τζολί

Η περίπτωση της διάσημης ηθοποιού είναι διαφορετική από τις παραπάνω. Η μητέρα της έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο του μαστού, ενώ η ίδια κάνοντας τη σχετική εξέταση έμαθε πως είχε 87% πιθανότητες να νοσήσει και η ίδια.

Τότε, πήρε τη μεγάλη απόφαση: να προχωρήσει σε προληπτική διπλή μαστεκτομή και αφαίρεση των ωοθηκών. Μετά από τα πολυάριθμα κι επίπονα χειρουργεία, η Αντζελίνα Τζολί με άρθρο της στους «New York Times» το 2013, αποκάλυψε ότι έφερε το ελαττωματικό γονίδιο BRCA1 κι εξιστόρησε την προσωπική της ιστορία, συγκλονίζοντας τον κόσμο, αλλά στέλνοντας και τα δικό της μήνυμα.

«Θέλω να πω στις γυναίκες ότι η απόφαση να κάνω μαστεκτομή δεν ήταν εύκολη. Είναι όμως μια απόφαση που χαίρομαι που πήρα. Οι πιθανότητες να αναπτύξω καρκίνο του μαστού έπεσαν από το 87% στο 5%. Μπορώ να λέω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται μήπως με χάσουν από καρκίνο του μαστού. Είναι καθησυχαστικό ότι δεν βλέπουν κάτι που τα κάνει να νιώθουν άβολα. Μπορούν να δουν μικρές ουλές και αυτό είναι όλο. Όλα τα άλλα είναι η Μανούλα, όπως ήταν πάντοτε. Και ξέρουν ότι τα αγαπώ και ότι θα κάνω τα πάντα για να είμαι κοντά τους όσο πιο πολύ μπορώ», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων.

Exit mobile version