9 βιταμίνες για πλούσια και υγιή μαλλιά

Μπορεί να νομίζετε ότι τα μαλλιά σας δεν χρειάζονται ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα, αλλά αυτά τα μέταλλα και οι θρεπτικές ουσίες είναι που τα κάνουν δυνατά και λαμπερά.

Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να πάρετε συμπληρώματα ή χάπια αλλά απλά να προσέξετε την διατροφή σας. Τρώγοντας τις σωστές τροφές είναι ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος να οχυρώσετε τα μαλλιά σας με ό, τι χρειάζεται.

Βιταμίνη D

Ξέρετε ότι πρέπει να πάρετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη για υγιή οστά αλλά και δυνατά μαλλιά. Η βιταμίνη D3, μια ανενεργή μορφή της βιταμίνης D που μετατρέπεται όταν το σώμα σας το χρειάζεται, ρυθμίζει τους κύκλους θύλακα της τρίχας και τα βοηθά να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Όποιος δεν παίρνει αρκετή από αυτή τη βιταμίνη μπορεί να έχει ακόμη και απώλεια μαλλιών. Οι μελέτες δείχνουν, ότι η συνιστώμενη δόση είναι15 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα. Ενισχύστε την πρόσληψη της βιταμίνης από τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

Σίδερο

Τα μέταλλα κρατάνε τα μαλλιά ζωντανά φέρνοντας οξυγόνο σε κάθε σκέλος μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Αν δεν είστε χορτοφάγος, προσπαθήστε να καταναλώνετε  σε ημερήσια βάση περίπου 18 mg σίδηρο από σκούρα κρέατα όπως το άπαχο βοδινό κρέας. Διαφορετικά, αναζητήστε το σε φυτικές πηγές όπως το σπανάκι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, και φασόλια.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Η βιταμίνη Β6 γνωστή επίσης και ως φυλλικό οξύ και η Β12 είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των μαλλιών, επειδή βοηθούν στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που διοχετεύουν αέρα και θρεπτικά συστατικά για κάθε σκέλος. Σε διαφορετική περίπτωση τα μαλλιά σας δεν θα μεγαλώνουν ή θα λεπτύνει η τρίχα. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα από αυτές τις βιταμίνες (2,4 mcg θα κάνουν τη διαφορά) αλλά υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογών για να διαλέξετε όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, το αβοκάντο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα κρέατα όπως το κοτόπουλο, τα ψάρια και το χοιρινό κρέας.

Η βιταμίνη C

Βοηθά το σώμα μας να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που είναι σημαντική για την ενίσχυση της τρίχας και την επιτάχυνση της ανάπτυξής της. Η ημερήσια πρόσληψη είναι 75 mg από τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τον ανανά, τις φράουλες και τις κόκκινες πιπεριές.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Αυτά είναι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα κάνουν τα μαλλιά σας ευέλικτα και ισχυρά διότι εξισορροπούν τα ενυδατικά έλαια στο δέρμα και το κεφάλι.  Καταναλώστε τρόφιμα όπως ο σολομός, το σκουμπρί, το αβοκάντο, τα καρύδια, οι σπόροι κολοκύθας και ο λιναρόσπορος.

Πρωτεΐνη

Δίνει στο σώμα και το μυαλό ενέργεια και πυκνότητα στα μαλλιά: Τα θρεπτικά συστατικά μακραίνουν την τρίχα και τη δυναμώνουν. Στόχος είναι τα 46mg την ημέρα από τροφές όπως το άπαχο κρέας, τα αυγά, το γιαούρτι και τα όσπρια.

Η βιταμίνη Α

Η βιταμίνη αυτή είναι μια δύναμη αντιοξειδωτική-βοηθά όλα τα κύτταρα και τους ιστούς να ευδοκιμήσουν, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών. Η βιταμίνη Α βοηθά στην παραγωγή σμήγματος του τριχωτού της κεφαλής μας. Χωρίς αυτό, το κεφάλι σας θα είχε συνεχώς την αίσθηση φαγούρας και ξηρότητας. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή (700 mcg την ημέρα) από γλυκοπατάτες,  καρότα, μάνγκο, πεπόνι και τα βερίκοκα.

Exit mobile version