Φτιάξτε μόνες σας καθαριστικά με φυσικά υλικά

Πολύς λόγος γίνεται σχετικά με τα καθαριστικά προϊόντα, για το αν είναι κατάλληλα για την υγεία μας και πόσο συχνά ενδείκνυται η χρήση τους.

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο φτιάξτε μόνες σας καθαριστικά για το σπίτι εύκολα, οικονομικά και από αγνά υλικά από τη φύση.

Υγρό καθαριστικό για επιφάνειες

Θα χρειαστείτε:

Γεμίστε το γυάλινο βάζο με τις φλούδες των εσπεριδοειδών. Ρίξτε το ξίδι πάνω από τις φλούδες μέχρι να είναι εντελώς βυθισμένες και βιδώστε το καπάκι στο βάζο. Ανακινήστε το βάζο για να αναμειχθεί το υγρό. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, ρίχτε το μείγμα μέσα από ένα σουρωτήρι και σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Χρησιμοποιήστε το καθαριστικό για να καθαρίσετε πάγκους, μαγειρικές εστίες, συσκευές, δάπεδα και γυαλί.

Υγρό καθαρισμού χαλιών

Θα χρειαστείτε:

Ανακατέψτε τη σόδα μαγειρικής με τον βόρακα και συμπληρώστε σε ένα μπολ το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή. Αφήστε το μείγμα έως ότου να εξατμιστεί όλη η υγρασία. Ανακατέψτε καλά ένα μπουκάλι ψεκασμού με το μείγμα.Ψεκάστε το πάνω από βρώμικα χαλιά και αφήστε το απορροφήσει τις οσμές και τη βρωμιά. Καθαρίστε με νερό τα χαλιά τουλάχιστον μετά από πέντε λεπτά.

Αν θέλετε προσθέστε 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο από λεμόνι το οποίο έχει αντισηπτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, Σε περίπτωση που έχετε κατοικίδια στο σπίτι, ειδικά εάν έχετε γάτα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού τα εσπεριδοειδή μπορεί να είναι τοξικά για τις γάτες.

Σπιτικό απορρυπαντικό πλυντηρίου

Θα χρειαστείτε:

Σε μία κατσαρόλα βάζετε τα  400 ml από το νερό, το ζεστένετε και προσθέστε το τριμμένο σαπούνι. Αφήνουμε το μίγμα για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, το αποσύρουμε και ανακατεύουμε για να διαλυθεί το σαπούνι. Αφήστε το μίγμα για μια μέρα.

Στα υπόλοιπα 100ml νερού, προσθέστε το βόρακα, το αλάτι, τη σόδα μαγειρικής και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε το ξίδι και ανακατέψτε ξανά. Το ξίδι παίζει το ρόλο του μαλακτικού, οπότε δε θα ήταν άσχημη ιδέα να προσθέσετε και αιθέριο λεβάντας για άρωμα.

Απολυμαντικό

Θα χρειαστείτε:

Κόβουμε τη φλούδα από το εσπεριδοειδές. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το νερό και ρίχτετε τις φλούδες. Αφού κρυώσει το μίγμα προσθέτετε το ξύδι και το βόρακα. Ανακατέψτε καλά και ρίξτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ανακινήστε καλά πριν από τη χρήση και ψεκάστε σε σκληρές επιφάνειες.

Γυαλιστικό για τα έπιπλα

Θα χρειαστείτε:

Για να παρασκευάσουμε το γυαλιστικό ρίχνουμε αρχικά το λάδι και το ξύδι σε ένα μπουκάλι. Το ξύδι έχει τη δυνατότητα να ανανεώνει το ξύλο ενώ το λάδι το τρέφει. Στη συνέχεια, αφού κόψουμε το λεμόνι στη μέση, παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από το χυμό του και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Ανακινούμε καλά πριν τη χρήση.

Καθαριστικό για τα τζάμια

Θα χρειαστείτε:

Σε ένα μπουκάλι, ρίχνουμε το νερό και το ανακατεύουμε με το ξύδι. Καθαρίζουμε με το διάλυμα τα τζάμια μας χρησιμοποιώντας παλιές εφημερίδες. Με το ίδιο διάλυμα, μπορούμε να καθαρίσουμε κεραμικά πλακάκια και πλαστικές επιφάνειες, αλλά και το εσωτερικό του ψυγείου μας.

Μαλακτικό ρούχων

Θα χρειαστείτε:

Αναμειγνύουμε το νερό με το ξύδι. Αν θέλουμε να το αρωματίσουμε, ρίχνουμε και μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια, ή βάζουμε 1 κρασοπότηρο σε κάθε πλύση.

Exit mobile version