5 πράγματα που πρέπει κάθε ζευγάρι να σκεφτεί πριν καταλήξει στον χωρισμό

Βρίσκεστε ένα βήμα πριν τον χωρισμό; Όσο μικρά ή μεγάλα κι αν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, αυτές οι βασικές στρατηγικές μπορεί να σας βοηθήσουν να επανεξετάσετε την κατάσταση και να φέρουν μια θετική έκβαση στην εξέλιξη της σχέσης σας.

Φτιάξτε μια λίστα με τα χαρακτηριστικά σας

Για να διορθώσετε την σχέση σας με τον σύζυγό σας θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να τα πηγαίνετε καλά εσείς με τον εαυτό σας. «Δεν μπορεί μόνο ένα άτομο να αλλάξει την δυναμική της σχέσης» λέει η σύμβουλος σχέσεων Tracy Thomas. Από το να περιμένετε από τον σύζυγό σας να ενεργήσει με έναν ορισμένο τρόπο ώστε να σας κάνει ευτυχισμένη και να έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που εσείς θέλετε σε έναν άντρα (να είναι τρυφερός, εργατικός, προστατευτικός, ευγενικός κ.α) μήπως είναι προτιμότερο να καταγράψετε σε ένα χαρτάκι ποιες από αυτές τις ιδιότητες αναγνωρίζετε εσείς στον εαυτό σας; Αν δεν τα αναγνωρίζετε ούτε σε εσάς, υπάρχει τουλάχιστον χώρος και διάθεση για να εξελιχθούν;

Παραδεχτείτε τα λάθη σας

«Όλοι παραδέχονται ότι κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα το έχει ο σύζυγός μας» λέει ο Gary Chapman, συγγραφέας του βιβλίου One More Try: What to Do When Your Marriage is Falling Apart.

Καλό είναι λοιπόν να ξεκινήσουμε παραδεχόμενοι τα λάθη μας και να ζητήσουμε συγχώρεση. Μπορεί για το άλλο πρόσωπο να μην είναι εύκολο να το κάνει κατευθείαν αλλά μέσα του θα έχει όσο χρόνο χρειάζεται για να το σκεφτεί. Είναι το καλύτερο «πρώτο βήμα» που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την μεταξύ σας επικοινωνία.

Θεραπεύστε τις «πληγές» της σχέσης σας

Μερικές φορές το πρόβλημα που βιώνουμε σε μια τρέχουσα σχέση αντανακλά ένα θέμα του παρελθόντος το οποίο συνειδητά ή ασυνείδητα δεν έχουμε λύσει ή δημιουργούμε εκ νέου ή απλά δεν καταβάλαμε ποτέ προσπάθεια να το λύσουμε. Η αλήθεια είναι όμως ότι με καλή διάθεση μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά που στοιχειώνουν τον γάμο σας κάνοντας απλές ερωτήσεις ο ένας στον άλλο.

Τι είναι αυτό που κάνω και αισθάνεσαι δυστυχισμένος; Τι κάνω λάθος και σε ωθώ μακριά μου; Τι μπορώ να κάνω για να σε κάνω ευτυχισμένο; Αυτές οι «ανοιχτόκαρδες» ερωτήσεις υποκινούν αυτομάτως και «ανοιχτόκαρδες» απαντήσεις οι οποίες θα αποτελέσουν το κλειδί για να επιδιορθώσετε την σχέση σας.

Μην προσπαθείτε να αλλάξετε τον σύζυγό σας

Ακόμα κι αν είστε η καλύτερη σύζυγος που θα μπορούσε ποτέ να έχει ο σύζυγός σας, είναι ζωτικής σημασίας να αποδεχθείτε το γεγονός ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να τον αλλάξετε, διαφορετικά δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να σώσετε τον γάμο σας.

Η αποδοχή είναι το πιο σημαντικό συστατικό για μια επιτυχημένη και μακροχρόνια σχέση, λέει η Linda Carroll, σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου Love Cycles: The Five Essential Stages of Lasting Love.

Πρέπει να σταματήσουμε να θέτουμε ερωτήσεις στον σύντροφό μας τύπου «Γιατί δεν είσαι όπως εγώ;» Όλοι μας έχουμε την καλύτερη ιδέα για τον εαυτό μας και φυσικά όταν ερωτευόμαστε κάποιον υποθέτουμε ότι θα δούμε τον κόσμο μέσα από τον ίδιο φακό. Συνήθως όμως δεν συμβαίνει έτσι και η διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι μια τεράστια πρόκληση. Αντί να ξοδεύετε τόσο χρόνο και ενέργεια για να τον αλλάξετε μήπως είναι προτιμότερο να κάνετε προσπάθεια να έρθετε πιο κοντά ώστε να συναντηθείτε κάπου στη μέση;

Λειτουργήστε ως ομάδα και όχι ως μονάδα

Υποσχεθείτε ότι θα κάνετε πράγματα που κάνατε όταν πρωτοερωτευτήκατε: αφιερώστε ποιοτικό χρόνο ο έναν στον άλλο και εκδηλώστε την αγάπη σας. Τα λόγια, τα δώρα, οι ευγενικές χειρονομίες και η σωματική επαφή είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν για να έρθει η επανασύνδεση. Η αγάπη μπορεί να τονώσει την αγάπη. Ξεκινήστε με ενέργειες και θα έρθουν και τα συναισθήματα. Ακόμα κι αν δεν είστε ενθουσιασμένοι «με την πρώτη», αξίζει να προσπαθήσετε ξανά.  

Exit mobile version