6 συμβουλές για να ξεπεράσετε το διαζύγιο

Έχετε υπογράψει τα χαρτιά του διαζυγίου και η σχέση σας έχει τελειώσει πλέον και επισήμως.

Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία διαζυγίου είναι διαφορετική για κάθε ζευγάρι. Ίσως ο γάμος σας να ήταν μικρός σε διάρκεια ή να ήσασταν παντρεμένοι για δεκαετίες. Μπορεί να έχετε παιδιά, μπορεί και όχι. Ίσως το διαζύγιο να είναι συναινετικό ή μπορεί να ήταν ιδέα του/της συντρόφου σας. Μπορεί τώρα να αισθάνεστε ανακουφισμένοι, μπορεί όμως και πληγωμένοι.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το θέμα μας είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Εδώ είναι τα 6 πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ξεπεράσετε έναν χωρισμό.

Αφήστε τον εαυτό σας να «πενθήσει»

Κανείς δεν παντρεύεται αλλά ούτε και ξεκινάει μια σχέση με την ευχή να χωρίσει κάποια μέρα. Ακόμα κι αν το καταλάβατε ότι ήταν θέμα χρόνου να χωρίσετε, ένα διαζύγιο εξακολουθεί να  αντιπροσωπεύει μια απώλεια.

«Όποια και αν ήταν η εμπειρία του γάμου ή του διαζυγίου σας, θα υπάρξουν συναισθήματα θλίψης», λέει ο ψυχοθεραπευτής Florence Falk και συγγραφέας του βιβλίου On My Own: The Art of Being a Woman Alone.

Μπορεί να αισθανθείτε τύψεις για ό, τι κάνατε ή δεν κάνατε ή να αναρωτιέστε τι μπορεί να πήγε λάθος. Μην σταθείτε όμως σε αυτές τις λεπτομέρειες. Η απώλεια είναι απώλεια. Υπάρχει ένα κενό διάστημα το οποίο κάποια στιγμή θα γεμίσει ακόμα κι αν αυτό που έρθει δεν είναι τόσο επιθυμητό.

Αγαπήστε τον εαυτό σας

Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι καταλήγουν να απορρίπτουν τους εαυτούς τους μετά από ένα διαζύγιο.

Μπορεί να πιστεύεται ότι φταίει ο χαρακτήρας σας που καταλήξανε έτσι τα πράγματα. Θα πρέπει όμως να πιστέψετε ξανά στον εαυτό σας, να έχετε πίστη και αυτοπεποίθηση.

Ανακαλύψτε και πάλι τον παλιό σας εαυτό

Ειδικά αν ήσασταν παντρεμένοι για πολλά χρόνια, μπορεί να έχετε ξεχάσει ποια είναι τα πράγματα που απολαμβάνατε εσείς πραγματικά ως ενιαίο πρόσωπο και όχι ως ζευγάρι.

Για παράδειγμα μπορεί να σας άρεσε να βγαίνετε έξω ενώ ο/η σύζυγος σας να ήταν σπιτόγατος ή το αντίθετο. Μπορεί επίσης να σας αρέσει το θέατρο ενώ ο/η πρώην σύζυγός σας να το μισεί.

Ποια ήταν λοιπόν τα χόμπι και οι δραστηριότητές σας πριν το γάμο και ποια αναγκαστήκατε να βάλετε στην άκρη για χάρη της σχέσης σας. Μήπως ήρθε η ώρα να τα θυμηθείτε και να θυμίσετε στον εαυτό σας πόσο καλά περνούσατε;

Ανακαλύψτε μια καινούργια πλευρά του εαυτού σας

Η ζωή αλλάζει μετά το διαζύγιο και μπορεί να σας φαίνονται όλα δύσκολα στην αρχή, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα.

Ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε μια τολμηρή αλλαγή στα μαλλιά σας, να αλλάξετε τον στυλ του ντυσίματός σας, να ξεκινήσετε ένα καινούργιο άθλημα ή ακόμα και να μετακομίσετε σε μία άλλη πόλη.

Εννοείτε βέβαια ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά σε μια μέρα καθώς το πιθανότερο είναι να έχετε υποχρεώσεις και να πρέπει να σκεφτείτε όλες τις παραμέτρους όπως π.χ την οικογένειά σας, αν έχετε παιδιά, τη δουλειά αν εργάζεστε καθώς και τον οικονομικό σας προϋπολογισμό.

Αλλά αν δεν τολμήσετε και δεν δοκιμάσετε δεν θα μάθετε ποτέ. Δεν μπορείτε λοιπόν να απορρίπτετε την ιδέα οποιαδήποτε αλλαγής, μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείτε να κάνετε καμία αλλαγή.

Τολμήστε να μείνετε μόνος/μόνη

Το γεγονός ότι χωρίσατε δεν σημαίνει ότι θα είστε και απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. «Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν μόνοι σε αυτόν τον κόσμο», λέει ο Falk.

Αυτό αν μη τι άλλο, σημαίνει ότι θα έχετε πολλές ευκαιρίες να συνδεθείτε κοινωνικά με κάποιον από όλους αυτούς. Μπορείτε επίσης να κάνετε νέους φίλους, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας. Άλλωστε, κανενός η ζωή δεν τελείωσε με έναν χωρισμό.

Αγαπήστε το νέο σας ρόλο

Ειδικά αν ήσασταν παντρεμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, προφανώς ο/η σύντροφός σας χειριζόταν ορισμένες πτυχές της ζωής σας. Τώρα όμως όλα είναι στο χέρι σας και μπορεί να μην είναι τέλεια υπάρχουν όμως όλες οι προδιαγραφές για να γίνουν τέλεια.

Αν για παράδειγμα ο/η σύντροφός σας χειριζόταν τα οικονομικά, η ενασχόληση σας με αυτά θα σας κάνει να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και θα μάθετε να στηρίζεστε στις δυνατότητές σας. Ακόμη και λάθη να κάνετε, θα μάθετε πολλά μέσα από αυτές τις εμπειρίες…

Exit mobile version