Γιατί κλείνουμε τα μάτια μας όταν φιλιόμαστε;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί όταν δίνετε σε κάποιον ένα φιλί στο στόμα, είθισται να κλείνετε τα μάτια σας; Ή γιατί θεωρείται τόσο κακό να ανοίγει κρυφά κανείς τα μάτια του κατά τη διάρκεια ενός φιλιού;

 

Λοιπόν, δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε πια γιατί υπάρχει εξήγηση!

Οι ψυχολόγοι Polly Dalton και Sandra Murphy από το Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Experimental Psychology και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πραγματικά δύσκολο για τον εγκέφαλό μας να επικεντρωθεί σε άλλες αισθήσεις κατά τη διάρκεια ενός φιλιού και αν μη τι άλλο τα οπτικά ερεθίσματα μας αποσπούν τη προσοχή! Ως εκ τούτου, πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας όταν φιλιόμαστε, έτσι ώστε να μπορούμε να το απολαύσουμε με όλες μας τις αισθήσεις.

Η αδυναμία αυτή δεν έχει αντίκτυπο μόνο στις ερωτικές στιγμές μας, αλλά σε πολλές άλλες παραμέτρους της ζωής, από την ασφάλεια έως την κοινωνική ζωή, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη των ειδικών έδειξε ότι, για κάποιο λόγο, όταν είμαστε συγκεντρωμένοι δυσκολευόμαστε να παρακολουθούμε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, την ώρα που ψάχνουμε για μία οδό και κοιτάζουμε πινακίδες στο δρόμο, μπορεί εύκολα κάποιος να μας κλέψει αφού η προσοχή μας είναι στραμμένη αλλού.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, Polly Dalton, λέκτορας νοητικής ψυχολογίας στο Royal Halloway, δήλωσε χαρακτηριστικά «Όταν εστιάζουμε την προσοχή μας σ’ ένα οπτικό ερέθισμα, μειώνεται η επίγνωση των άλλων αισθήσεων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη οι σχεδιαστές αυτοκινήτων, αεροπλάνων και άλλων μηχανημάτων στα οποία η ασφάλεια έχει ζωτική σημασία.»

Εκτός αυτού τα ανοιχτά μάτια, είναι λίγο ανατριχιαστικό κατά τη διάρκεια ενός παθιασμένου φιλιού.

Exit mobile version