Κεφάλαιο διαζύγιο: Πρέπει να μείνετε μαζί για χάρη των παιδιών σας;

Οι προσωπικές σχέσεις είναι ένα πολύπλοκο θέμα που δεν καταλήγει πάντα όπως ελπίζαμε. Όταν μια σχέση δεν λειτουργεί πια και αμφότερα τα μέρη σκέφτονται να χωρίσουν, συχνά ακούτε τη φράση: «Δεν θα χωρίσω εξαιτίας των παιδιών μου». Ωστόσο, έχετε σκεφτεί ποτέ τη ζημιά που μπορεί να κάνει αυτό σε εσάς και τα μικρά σας; Πρέπει πραγματικά να μείνετε μαζί για χάρη των παιδιών σας;

Η απόφαση να τερματιστεί ο γάμος δεν θα πρέπει να ληφθεί έτσι απλά. Μετά τις απογοητεύσεις και τις πολυάριθμες προσπάθειες να συνεχιστεί ή να αναζωπυρωθεί, οι εμπλεκόμενοι συχνά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστεί η σχέση. Ωστόσο, ο χωρισμός και το διαζύγιο είναι πάντα σκληρές και δυσάρεστες καταστάσεις που πρέπει να περάσουν.

Σε αυτήν την κατάσταση, πολλοί γονείς, σχεδόν υποσυνείδητα, χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως δικαιολογία για να μην έχουν να αντιμετωπίσουν την προσωπική αποτυχία που θα σήμαινε ένα διαζύγιο γι ‘αυτούς.

Πώς θα επηρεάσει τα παιδιά μου αν μείνουμε μαζί;

Για τα παιδιά, οι γονείς τους είναι το βασικό σημείο αναφοράς τους. Θα μάθουν πώς να συμπεριφέρονται σωστά και πώς να ερμηνεύουν τον κόσμο χάρη σε αυτούς. Η παιδική ηλικία είναι σαν την παιδική χαρά όπου παίζουμε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Αυτό που αφομοιώνουμε κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών θα βοηθήσει να καθορίσουμε την αντίληψη μας για την οικογένεια, την αγάπη, τη συνύπαρξη και την επίλυση συγκρούσεων.

Για τα μικρά παιδιά που πρέπει να ζουν σε ένα σπίτι όπου υπάρχει σύγκρουση ή απλά αδιαφορία, είναι πολύ επιζήμια για το σχηματισμό του νου τους.

Σπίτια γεμάτα διαμάχες

Ορισμένα ζευγάρια παραμένουν μαζί παρά το γεγονός ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ευχαριστημένοι στη σχέση τους. Εξαιτίας αυτού, η συνύπαρξή τους μαστίζεται από συγκρούσεις, φωνές και προσβολές.

Αν και προσπαθούν να μην τσακώνονται μπροστά στα παιδιά, στο τέλος τα παιδιά γνωρίζουν πάντα τι συμβαίνει.

Τα παιδιά αισθάνονται απροστάτευτα και αυτό δημιουργεί ένα μόνιμο αίσθημα στρες μέσα τους. Η όλη κατάσταση δημιουργεί θυμό και φόβο, αλλά δεν μπορούν να στραφούν προς τους γονείς τους για συμβουλές. Γιατί; Επειδή απλά οι γονείς τους είναι εκτός ελέγχου και δεν σκέφτονται λογικά. Είναι οι κύριοι παίκτες στην ίδια την κατάσταση που ενοχλεί το παιδί.

Τα παιδιά συχνά προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κατάσταση μη αναφέροντας στους γονείς τους τα δικά τους προβλήματα. Το κάνουν για να αποφύγουν νέες συγκρούσεις. Ή, εναλλακτικά, μπορεί να προσπαθήσουν να επιδιώξουν την προσοχή με κακή συμπεριφορά, έτσι ώστε οι γονείς τους να επικεντρωθούν σε αυτά.

Τα παιδιά συχνά καταλήγουν απλώς υποθέτοντας ότι οι φωνές και οι προσβολές είναι έγκυρες στρατηγικές αλληλεπίδρασης. Θα σκεφτούν ότι η επίτευξη συμφωνιών με σεβασμό είναι απλώς αδύνατη.

Θα νομίζουν ότι η ζωή είναι γεμάτη πόνο και οι σχέσεις είναι μια συνεχής μάχη. Εξαιτίας αυτού, όταν είναι ενήλικες, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να σχηματίσουν υγιείς σχέσεις.

Σπίτια στερημένα από αγάπη

Τα σπίτια με τους τσακωμούς είναι πολύ διαφορετικά από τα σπίτια που έχουν αδιάφορους γονιούς. Αυτά είναι σπίτια όπου οι γονείς αγνοούν εντελώς ο ένας τον άλλο και έχουν ξεχωριστές ζωές. Μπορεί να νομίζετε ότι αυτό δεν θα ήταν τόσο επιβλαβές για το παιδί, αλλά εσείς κάνετε λάθος.

Οι γονείς μπορούν να σκεφτούν ότι εάν δεν χωρίσουν, τότε τα παιδιά τους δεν θα υποφέρουν. Ωστόσο, το μόνο που κάνουν είναι να κρατούν τα παιδιά τους βυθισμένα σε ένα κακό περιβάλλον το οποίο είναι εντελώς απαλλαγμένο από αγάπη.

Παρά τη διαβίωση με τους δύο γονείς τους, αυτά τα παιδιά δεν γνωρίζουν την πραγματική οικογενειακή ζωή. Δεν γίνονται σχέδια για να κάνουν τα πράγματα μαζί. Πολύ συχνά βλέπουν πώς οι γονείς τους κοιμούνται σε χωριστά δωμάτια και μόλις που λένε μια λέξη ο ένας στον άλλο. Βλέπουν τη θλίψη και την απάθεια χαραγμένη  στα πρόσωπά τους, καθώς αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον σαν τελείως ξένους.

Τα παιδιά θα είναι γεμάτα θλίψη και ενοχή σε μια τέτοια κατάσταση. Θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν οικογενειακές στιγμές και θα απογοητευτούν όταν αποτύχουν ή όταν δημιουργήσουν ένταση. Θα νιώσουν το βάρος της προσπάθειας να κάνουν τους γονείς τους ευτυχείς, αφού οι ίδιοι οι γονείς δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια από αυτή την άποψη.

Το μόνο που θα μάθουν είναι ότι είναι αποδεκτό να αντιμετωπίζετε τον σύντροφό σας με αδιαφορία και έλλειψη αγάπης. Θα καταλάβουν ότι απλά πρέπει να υπομείνετε καταστάσεις όπως αυτή, καθώς δεν υπάρχει επιλογή να αναζητήσετε τη δική σας ευτυχία. Επιπλέον, δεν θα έχουν κανένα σημείο αναφοράς για το πώς ζουν όλοι μαζί, και αυτό μπορεί να τους κάνει πολύ μοναχικούς στο μέλλον.

Γνωρίζοντας πότε είναι καλύτερα να χωρίσετε

Όταν δοκιμάσατε τα πάντα για να σώσετε τη σχέση αλλά χωρίς επιτυχία, τότε είναι προτιμότερο να χωρίσετε και να ακολουθήσετε διαφορετικές διαδρομές. Αυτό, βέβαια, πρέπει να γίνεται με σεβασμό και με τον σωστό τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να δώσει στα παιδιά τους αυτό που δεν έχουν. Δεν μπορούμε να τους διδάξουμε για το θάρρος, την αγάπη και την ευτυχία αν δεν το έχουμε οι ίδιοι.

Ο χωρισμός θα είναι δύσκολος και απογοητευτικός για όλους. Εντούτοις, εν μέσω όλου του πόνου, μπορούμε να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να καταλάβει ότι μερικές φορές πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία στη ζωή μας.

Όταν όλα καταλήγουν σε αυτό, πρέπει να προσέξουμε τη δική μας ευημερία και την ευημερία των παιδιών μας μακροπρόθεσμα.

Exit mobile version