Συμβουλές για έναν επιτυχημένο γάμο από μία 94χρονη γιαγιά!

Μετά από 73 χρόνια γάμου, η 94χρονη Barbara Cooper ξέρει από πρώτο χέρι ποια είναι εκείνα τα συστατικά που διατηρούν έναν γάμο υγιή και σταθερό.

Η συγγραφέας του βιβλίου Fall in Love for Life μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή της επιτυχίας!

Στο σεξ

«Δεν καταλαβαίνω τα ζευγάρια εκείνα που λένε ότι είναι πάρα πολύ απασχολημένα ή πολύ κουρασμένα για να κάνουν σεξ. Εκτός κι αν χτίζουν δρόμους όλη μέρα ή ρυθμίζουν τη λειτουργία μιας πολυεθνικής και έχουν χάσει τις προτεραιότητές τους. Εάν πάντως επιθυμείτε να μείνετε με τον/την σύντροφό σας μέχρι τα βαθιά γεράματα και θέλετε να έχετε έναν ευτυχισμένο γάμο η συμβουλή μου είναι να δείχνετε την αγάπη σας προς τον σύντροφό σας. Αυτό επειδή όταν η ζωή θα φτάνει προς το τέλος της και θα κάνετε την προσωπική σας ιστορική αναδρομή θα μετανιώνετε που τις νύχτες που ήσασταν απασχολημένοι και ψάχνατε δικαιολογίες αντί να κάνετε σεξ.»

Στους διαπληκτισμούς

«Το πιο σημαντικό πράγμα για όλα τα ζευγάρια είναι όταν τσακώνονται να σκέφτονται πριν μιλήσουν. Αν τη στιγμή που διαπληκτίζεστε διαπιστώσετε ότι είστε πάρα πολύ θυμωμένοι, πάρτε μια βαθιά ανάσα, αλλάξτε πορεία και ζητήστε και από τον/την σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Δοκιμάστε επίσης να πείτε κάτι εναλλακτικό , όπως «Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με κάνει να θυμώνω τόσο μαζί σου αλλά μήπως μπορείς με το χιούμορ σου να με βοηθήσεις να το ξεπεράσω; Με απλά λόγια παραδεχτείτε ότι έχετε χάσει την ψυχραιμία σας αλλά ότι υπάρχει θέληση να τα ξαναβρείτε.»

Στην καθημερινότητα

«Αν θέλετε η σχέση σας να επιβιώσει, θα πρέπει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας ώστε να δίνετε μεγάλη προσοχή στα μικρά πράγματα της καθημερινότητας και να εκδηλώνετε την αγάπη σας προς το έτερον σας ήμισυ. Για παράδειγμα όταν η αγαπημένη σας μπαίνει στο δωμάτιο μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να την κοιτάξετε στα μάτια και να εκφράσετε την χαρά σας που επέστρεψε. Είναι κάτι τόσο απλό που όμως δυναμώνει πολύ μια σχέση.»

Όταν από ζευγάρι γίνεστε γονείς

«Είναι αλήθεια πώς όταν τα παιδιά σας είναι ακόμη μωρά δεν υπάρχει πολύς χρόνος για ρομαντικές χειρονομίες. Αλλά το σημαντικό σε μια σχέση δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Όταν λοιπόν το μωρό κοιμάται ρίξτε μια κουβέρτα στο πάτωμα του σαλονιού, κόψτε μερικά φρούτα ή ό,τι έχετε στο σπίτι, ανοίξτε ένα μπουκάλι κρασί και απολαύστε ένα μίνι πικ-νικ. Αν θέλετε να κάνετε κάτι πιο πρωτότυπο, ανταλλάξετε σημειώσεις αγάπης πάνω σε (καθαρές) πάνες και διατηρήστε την αγάπη που τρέφετε ο ένας για τον άλλον.»

Στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων

Το πιο σημαντικό πράγμα για να ανταπεξέλθει η σχέση σας μέσα από δύσκολες οικονομικές περιόδους είναι η αλήθεια. Είναι λοιπόν σημαντικό να την λέτε πρόσωπο με πρόσωπο και όχι με πλάγιους τρόπους. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε μυστικά οικονομικού περιεχομένου που κρατάτε κρυφά ο ένας από τον άλλο, πρέπει να τα βάλετε στο τραπέζι. Μπορεί να είναι δυσάρεστες τέτοιου είδους συζητήσεις αλλά οι σχέσεις δοκιμάζονται στα δύσκολα…»

Την αναδρομή στο παρελθόν

«Το πιο σημαντικό μάθημα που μπορώ να σας διδάξω από τον γάμο μου είναι ότι εμείς ποτέ δεν ανατρέξαμε στο παρελθόν. Ότι δυσάρεστο μας συνέβη το διαχειριστήκαμε εκείνη τη στιγμή και δεν τον ξαναβγάλαμε στην επιφάνεια ποτέ ξανά. Έτσι και οι δυο ξέραμε ότι το πρόβλημα λύθηκε και το λύσαμε μαζί.»

Exit mobile version