Τι 20, τι 30, τι 40: Οι αλλαγές στην φιλία ανά δεκαετία

Το καταλάβατε καλά από εκείνη την ημέρα στην τρίτη Γυμνασίου όταν η κολλητή σας σας έσωσε από το ρεζιλίκι με εκείνον τον εξωσχολικό τύπο που σας άρεσε: υπάρχουν λίγοι άνθρωποι που μπορούν να γίνουν πραγματικοί φίλοι μας.

Η φιλία είναι άλλωστε κάτι περισσότερο από τον να έχετε απλά παρέα να βγαίνετε έξω και να περνάτε καλά ή κουμπάρους να σας παντρέψουν στον γάμο σας. Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία ότι οι φίλοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή μας. Ρίξτε μια ματιά για να δείτε πώς εξελίσσεται η φιλία στην δεκαετία των 20, των 30 μας και των 40.

Στα 20

Σιγά σιγά αφήνετε την καθημερινή ρουτίνα της ζωής στο Πανεπιστήμιο, όταν περνάγατε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής σας με τις φίλες σας είτε συχνάζοντας στις καφετέριες, είτε διαβάζοντας για τις εξεταστικές ή απλά κουτσομπολεύοντας. Μπορεί ακόμα να ανταλλάσσετε μηνύματα μεταξύ σας ή να διατηρείτε συνομιλία στο Viber, αλλά σιγά-σιγά συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε να μένετε κολλημένες σε μια εποχή όπου η μεγαλύτερη ανησυχία σας ήταν τι θα φορέσετε το βράδυ που θα βγείτε έξω.  

Στο μεταξύ, έχετε αρχίσει να απολαμβάνετε την πρωτόγνωρη ενήλικη ζωή σας και τις συγκινήσεις που σας χαρίζουν άτομα του αντίθετου φύλου. Ουσιαστικά σε αυτή την δεκαετία οι συζητήσεις των φιλενάδων έχουν να κάνουν με τις εμπειρίες τους με τους άντρες, τα μηνύματα που ανταλλάσουν μεταξύ τους ή αναλύοντας μια θλιβερή ιστορία για κάποιον που τους πρόδωσε. Η πόρτα του σπιτιού σας συνεχίζει να ανοίγει και να καλωσορίζει νέες φιλίες στη ζωή σας, δεν λείπουν όμως και οι σταθερές.

Σε αυτή την δεκαετία όμως σας απασχολεί και η επαγγελματική σταδιοδρομία. Σύμφωνα με το Reuters, μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 80% των ανθρώπων στα είκοσι τους αναρωτιούνται μήπως τελικά δεν ακολουθούν τα σωστά επαγγελματικά μονοπάτια με τις φίλες να είναι εκείνες που συμπάσχουν.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας των 20 οι νύχτες διασκέδασης στα clubs θα γίνουν αναμνήσεις που θα τις βλέπετε μόνο σε φωτογραφίες των άλμπουμ στο Facebook. Αντί να κανονίζετε reunion με τις φίλες από το σχολείο όλο και κάποια θα παντρεύεται οπότε θα συναντιέστε σε γάμους!

Στα 30

Εξακολουθείτε να περνάτε τρελές νύχτες κραιπάλης, αλλά συνήθως είναι σε σπίτια φίλων και όχι έξω σε κάποιο μπαρ αφού πλέον δεν σας ιντριγκάρουν.

Πλέον δουλεύετε και καταφέρνετε να πληρώνετε κουτσά στραβά το ενοίκιο και τους λογαριασμούς τους σπιτιού.

Βλέπετε σιγά σιγά τις φίλες σας να γίνονται μητέρες και νέα θέματα συζήτησης έρχονται στο προσκήνιο: Πώς τα καταφέρνεις με τον θηλασμό;, Σε ποιον παιδικό σταθμό θα γράψεις το παιδί;,Πώς τα καταφέρνεις και τρώει λαχανικά; Μπορεί επίσης να ζητάτε συμβουλές από τις φίλες σας σχετικά με το αν θα έπρεπε να «σβήσετε» ένα τατουάζ που κάνατε παλαιότερα ή να συγκρίνετε τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Ο μεταβολισμός σας έχει σίγουρα επιβραδυνθεί αλλά ευτυχώς οι φίλες σας βρίσκονται στην ίδια θέση!

Στα 40

Έχετε κάνει πλέον την δική σας οικογένεια και λατρεύετε τον σύζυγο και τα παιδιά σας αλλά, πραγματικά δεν ξέρετε τι θα κάνατε αν δεν είχατε και τις φίλες σας για να ξεσκάτε και να μην έχετε όλη μέρα το μυαλό απασχολημένο με οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ο χρόνος με τις φίλες σας είναι μια πολυτέλεια γι’ αυτό και όταν κανονίζετε μια συνάντηση θα είναι είτε για καφέ είτε για φαγητό ή για να κάνετε όλες μαζί μανικιούρ και να πείτε τα νέα σας.

Μπορεί να σας πιάνουν τα υπαρξιακά σας και να σκέφτεστε ότι έχετε σχεδόν διανύσει τη μισή ζωή σας και τότε σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία των 40 να θελήσετε να μάθετε ξαφνικά μια νέα ξένη γλώσσα και να κάνετε γενικότερα περισσότερα πράγματα που σας ευχαριστούν.

Ίσως σε αυτή την ηλικία έρθει το πρώτο διαζύγιο και κάπου εκεί θα θυμηθείτε την δεκαετία των 20 και θα αντιδράσετε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο: θα πάρετε την κολλητή σας τηλέφωνο και παρέα με ένα μπουκάλι κρασί θα κλάψετε, θα αποφασίσετε να κάνετε μια δραστική αλλαγή στα μαλλιά σας και θα γελάσετε μέχρι δακρύων για το γεγονός ότι ο καινούργιος σας φίλος είναι ίδιος με τον …Justin Bieber!

Exit mobile version