Το Facebook χωρίζει τα παντρεμένα ζευγάρια

Φαίνεται ότι οι αμέτρητες ώρες μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ακόμα και τις πιο σημαντικές σχέσεις της ζωής μας ή ακόμη και να διαλύσουν ένα γάμο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του  Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Ειδικότερα, βρήκαν μια συσχέτιση ανάμεσα στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, στα συζυγικά προβλήματα και στην άνοδο των ποσοστών των διαζυγίων. Οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που έχουν λογαριασμό στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης βρίσκουν πιο εύκολα παρηγοριά και συναισθηματική υποστήριξη σε αυτά και έτσι αποφασίζουν με μεγαλύτερη ευκολία να διαλύσουν ένα γάμο που δεν τους ικανοποιεί πια.

Ο James E. Katz, καθηγητής και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα προκειμένου να κατανοήσουμε πόσο η ανθρώπινη συμπεριφορά επηρεάζεται από την τεχνολογία. Πιστεύουμε ότι οι χρήστες είναι ενήμεροι για την κατάσταση, θα κατανοήσουν καλύτερα τις συνέπειες των δραστηριοτήτων τους και στη συνέχεια θα παίρνουν πολύ πιο σωστά τις αποφάσεις τους.»

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν αρχικά δεδομένα από παντρεμένα ζευγάρια μεταξύ 2008 και 2010. Συνέκριναν τον αριθμό λογαριασμών του Facebook κάθε πολιτείας με τον πληθυσμό της, για να διαπιστώσουν ότι μια αύξηση χρηστών σε ποσοστό 20%, συνδέεται με αύξηση 2,18% του ποσοστού διαζυγίων. Μεταβλητές, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή και η απασχόληση παρέμειναν σταθερές.

Αν και η διαπίστωση δεν πρέπει κατ ‘ανάγκη να ερμηνεύεται ως σχέση «αιτίας και αποτελέσματος», τόνισαν οι ερευνητές, θα μπορούσε να είναι μια «σημαντική παράμετρος αύξησης των ποσοστών των διαζυγίων.»

Exit mobile version