Καρκίνος Μαστού: ζώντας μαζί και πέρα από αυτόν …

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια σοβαρή νόσο με πολυδιάστατες προεκτάσεις στη ζωή των ασθενών. Κατά τη διάγνωση της νόσου τα πρώτα συναισθήματα που εγείρονται είναι ο φόβος μπροστά στην απώλεια της υγείας και η αγωνία της επιβίωσης. Το υπαρξιακό άγχος κατακλύζει τη συνείδηση της γυναίκας που αρχίζει να χάνει τις βεβαιότητές της και κυριαρχείται από βασανιστικά ερωτηματικά: τι πήγε λάθος, τι χρειάζεται να γίνει και για πόσο διάστημα, ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές της, πως θα επηρεαστεί η ίδια και πως οι σημαντικοί άνθρωποι γύρω της, θα αντέξει…;

Συνυφασμένη με τα παραπάνω είναι και η ανασφάλεια που παράγεται από το σύνολο των προτεινόμενων θεραπειών που κρίνονται απαραίτητες για την αντιμετώπιση της νόσου. Η ασθενής βιώνει τόσο τη χειρουργική επέμβαση στο μαστό όσο και τις συμπληρωματικές θεραπείες που συνήθως χρειάζονται (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία), ως «επιδρομή» στο σώμα της και προσβολή της ακεραιότητας της. Επιπλέον, κακοήθειες όπως αυτή του μαστού και γυναικολογικές, που σχετίζονται δηλαδή κατεξοχήν ή και αμιγώς με το γυναικείο φύλο, έχουν αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στον οργανισμό αλλά και στην σεξουαλικότητα της γυναίκας. Η αποξένωση από το σώμα της και το αίσθημα της τραυματισμένης θηλυκότητας με το φόβο της ερωτικής απόρριψης που το συνοδεύει, δημιουργούν προβλήματα και στην προσωπική της ζωή.

Η θεραπεία μπορεί να επηρεάσει επίσης και το επαγγελματικό σκέλος της ζωής της γυναίκας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει δύσκολα θεραπευτικά σχήματα που κάνουν την γρήγορη επιστροφή στην εργασία της δύσκολη και θέτουν ακόμη και σε κίνδυνο τη διατήρηση της θέσης της. Στο υπαρξιακό και σωματικό άγχος έρχεται να προστεθεί και το επαγγελματικό – οικονομικό.

Το πλέγμα όλων των παραπάνω συναισθημάτων που διαποτίζουν τον ψυχισμό της γυναίκας που πάσχει πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενσυναίσθηση και επαγγελματισμό από την ογκολογική της ομάδα, η οποία πρέπει να:

Στόχος είναι να εμφυσήσει στην ασθενή την ελπίδα της αποτελεσματικής θεραπείας και να καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη της στις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις, ώστε να ανασύρει και εκείνη με τη σειρά της τη δύναμη που θα την ωθήσει να αντιμετωπίσει την αλλαγή στο σώμα της, να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τις συνέπειες αυτής της κατάστασης, να επαναπροσδιορισει τις προτεραιότητες στη ζωή της και να συνεχίσει να κάνει σχέδια για το μέλλον.

Σε όλη τη θεραπευτική παρέμβαση αλλά και κατά την παρακολούθηση μετά από αυτή, πολύ σημαντική είναι η στάση των οικείων προσώπων της ασθενούς. Τα τελευταία- σύντροφος, παιδιά, γονείς, φίλοι-  πλήττονται και αυτά κοντά της. Καθώς καλούνται με τη σειρά τους να αντιληφθούν και να αντιμετωπίσουν μαζί της τη νέα κατάσταση, συχνά κατακλύζονται από συναισθήματα αδυναμίας και απογοήτευσης. Ακριβώς επειδή η σημαντικότητά τους για την ασθενή  είναι μεγάλη και η στήριξή τους πολύτιμη, στις περιπτώσεις που διαφαίνεται δυσκολία στη διαχείριση, είναι απαραίτητη η επαγγελματική ψυχολογική βοήθεια σε όλα τα εμπλεκόμενα άτομα.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.liakouparaskevi.gr

Exit mobile version