Οι λιγούρες κατά την εγκυμοσύνη είναι συχνό φαινόμενο, αλλά κάποιες φορές μπορεί να πάρουν πιο… ασυνήθιστες μορφές.
Τι θα σκεφτόσουν, αν ξαφνικά σε έπιανε η επιθυμία να μυρίσεις απορρυπαντικό πιάτων ενώ πίνεις ένα ποτήρι παγάκια;
Αυτό είναι το “μενού” για μια μέλλουσα μαμά που μοιράστηκε στο TikTok τη δική της ασυνήθιστη λιγούρα. Πλένοντας ένα σφουγγάρι με σαπούνι πάνω από τον νεροχύτη, η @Yannigiles υπόσχεται μια απολαυστική εμπειρία για τις αισθήσεις: τον συνδυασμό της μυρωδιάς του απορρυπαντικού με μια γερή μπουκιά παγάκια – και οι ακόλουθοί της το… απολαμβάνουν (αν επιτρέπεται το λογοπαίγνιο).
Το συγκεκριμένο βίντεο, που μετρά πάνω από 950.000 προβολές, έχει τραβήξει την προσοχή τόσο από περίεργους όσο και από ανήσυχους χρήστες, που αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει με τις λιγούρες στην εγκυμοσύνη.
@yannigiles Replying to @nash 10/10 you gotta try it!!!! #pregnantlife #dishliquid #soapyspongesqueezing #cleantok #anemic ♬ original sound – Yanni
Δεν είναι τρέλα, είναι λιγούρα
«Μυρίζει τόσο ωραία, σχεδόν τη νιώθεις και στη γεύση», εξηγεί η Yanni στο TikTok, καθώς εισπνέει τη μυρωδιά του σφουγγαριού.
Παρότι αρκετοί από τους πάνω από 400 σχολιαστές στο βίντεο φαίνονται έκπληκτοι από αυτή τη νέα της “αγάπη”, πολλοί τη στηρίζουν, αναφέροντας παρόμοιες εμπειρίες λιγούρας για καθαριστικά προϊόντα κατά την εγκυμοσύνη και δεν είναι οι μόνοι.
Υπολογίζεται ότι 50% έως 90% των Αμερικανίδων βιώνουν έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές κατά την εγκυμοσύνη, αλλά μερικές φορές η επιθυμία αφορά και μη εδώδιμα αντικείμενα.
Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται pica – μια τάση να επιθυμεί κανείς εμμονικά αντικείμενα που δεν θεωρούνται τρόφιμα και δεν έχουν διατροφική αξία.
Οι συνδυασμοί μυρωδιών και υφών, όπως αυτός της σαπουνάδας και του πάγου, είναι απλώς ένα παράδειγμα λιγούρας που δεν σχετίζεται με φαγητό. Άλλες συχνές επιθυμίες περιλαμβάνουν:
- Πηλό ή χώμα (γεωφαγία)
- Πάγο και παγωμένες ουσίες (παγοφαγία)
- Μαλλιά, κιμωλία ή κορν φλάουρ
- Ακόμη και τη μυρωδιά από καμένα σπίρτα, ναφθαλίνη ή στάχτη τσιγάρου
Είναι το σαπούνι και ο πάγος σημάδι Pica;
Ο συνδυασμός σαπουνιού πιάτων με θρυμματισμένο πάγο εμπίπτει στη pica, σύμφωνα με τη Δρ. Hayley Estrem, νοσηλεύτρια-ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Wilmington, με ειδίκευση στη διατροφή και στις διαταραχές σίτισης.
Η Δρ. Estrem εξηγεί ότι οι έγκυες γυναίκες, όπως η Yanni, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν pica σε σύγκριση με μη έγκυες.
«Κάποιοι εμφανίζουν pica πριν ή και μετά την εγκυμοσύνη, αλλά η εγκυμοσύνη είναι περίοδος αυξημένου κινδύνου», λέει. «Πιστεύεται ότι σχετίζεται με τη φυσική αύξηση της φλεγμονώδους αντίδρασης του οργανισμού κατά την εγκυμοσύνη».
Άλλες θεωρίες συνδέουν την pica με συναισθηματικό στρες ή ανεπάρκειες σε βιταμίνες και μέταλλα.
Η Pica μπορεί να είναι ακίνδυνη, αλλά και μέρος προβλήματος
Είναι όμως επικίνδυνο να μυρίζει κανείς απορρυπαντικό και να τρώει πάγο; Η Δρ. Estrem τονίζει ότι ό,τι καταναλώνεται έχει σημασία, ακόμη και ο πάγος.
«Η έντονη επιθυμία για πάγο μπορεί να δείχνει ανεπάρκεια, συχνότερα σε σίδηρο, αλλά ίσως και άλλα προβλήματα», εξηγεί.
Η Δρ. Doreen Marshall, ψυχολόγος και διευθύνουσα σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Διατροφικών Διαταραχών των ΗΠΑ (NEDA), λέει ότι δεν υπάρχει πλήρης κατανόηση για τα αίτια της pica, αλλά φαίνεται να σχετίζεται με αναιμία από έλλειψη σιδήρου και υποσιτισμό.
«Ειδικά στις εγκύους, η pica μπορεί να δείχνει ότι το σώμα προσπαθεί να διορθώσει μια σημαντική διατροφική ανεπάρκεια», λέει. «Η θεραπεία με συμπληρώματα ή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει, πάντα με την καθοδήγηση γιατρού».
Η Δρ. Marshall αναφέρει ότι η pica εμφανίζεται στο 1% των ενηλίκων, αλλά έως και 27,8% των εγκύων παγκοσμίως παρουσιάζουν σχετικές συμπεριφορές.
Ωστόσο, υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια περιστασιακή λιγούρα και μια διατροφική διαταραχή.
«Η διάγνωση pica ισχύει μόνο όταν το άτομο καταναλώνει τα μη τρόφιμα αντικείμενα, και αυτό εγκυμονεί ιατρικό κίνδυνο – είτε λόγω της ποσότητας είτε της φύσης της ουσίας», σημειώνει.
Πότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας
Η Δρ. Michelle Bowden, διευθύντρια Κλινικής Διατροφικών Διαταραχών στο Le Bonheur, προειδοποιεί πως ακόμη και η εισπνοή μη εδώδιμων ουσιών μπορεί να κρύβει κινδύνους κατά την εγκυμοσύνη.
«Η κατανάλωση χημικών που δεν προορίζονται για τροφή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα – από στομαχικές διαταραχές μέχρι ανωμαλίες στα ηλεκτρολύτες», λέει.
«Η μυρωδιά ίσως είναι λιγότερο επιβλαβής, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία και όχι να βασιζόμαστε σε “γρήγορες λύσεις”».
Η American Pregnancy Association επίσης προειδοποιεί ότι η κατανάλωση μη τροφίμων μπορεί:
- Να παρεμποδίσει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών
- Να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ανεπάρκειες
- Να αποτελέσει σημάδι υποκείμενου προβλήματος υγείας, ειδικά αν το αντικείμενο περιέχει τοξικά ή παρασιτικά συστατικά
Αν και ο πάγος και το σαπούνι μπορεί να φαίνονται αθώα, αν έχεις ανησυχίες για τις διατροφικές σου επιθυμίες στην εγκυμοσύνη, απευθύνσου στον γιατρό σου. Μια απλή συζήτηση μπορεί να προλάβει σοβαρότερα ζητήματα και να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις ανάγκες του σώματός σου.