Καθώς τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο συχνά και έντονα, μια νέα έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εγκύους.
Η Climate Central, μία μη κερδοσκοπική επιστημονική οργάνωση, ανέλυσε τα δεδομένα των θερμοκρασιών καθημερινά από το 2020 έως το 2024 σε 940 πόλεις. Οι ερευνητές αναζήτησαν τις πολύ καυτές ημέρες, που οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τις φυσιολογικές για την εποχή.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η υπερβολική ζέστη δεν είναι απλώς άβολη, αλλά ταυτοχρόνως μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία της μητέρας αλλά και του εμβρύου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και άλλες επιπλοκές.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σχεδόν το 1/3 των χωρών που μελέτησε η Climate Central, βίωσαν τουλάχιστον έναν επιπλέον μήνα με ζέστη επικίνδυνη για την εγκυμοσύνη. Για τις περισσοτερες από αυτές τις χώρες, ο ο κίνδυνος διπλασιάστηκε, ένα μοτίβο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
Τι έδειξαν τα στοιχεία
Σε 222 από τις 247 χώρες που εξετάστηκαν, η κλιματική αλλαγή έχει τουλάχιστον διπλασιάσει τις ημέρες που θεωρούνται επικίνδυνες λόγω ζέστης κάθε χρόνο. Σε περιοχές όπως το Παλάου, το Τουβαλού και τμήματα της Καραϊβικής, σχεδόν όλες οι εξαιρετικά ζεστές ημέρες που επηρεάζουν τις εγκύους σχετίζονται άμεσα με την κλιματική κρίση.
Σε ορισμένες πόλεις —όπως η Μονρόβια (Λιβερία) και η Φριτάουν (Σιέρα Λεόνε)— καταγράφηκαν πάνω από 70 επιπλέον μέρες θερμικού κινδύνου τον χρόνο, δηλαδή σχεδόν το 1/4 της διάρκειας μιας εγκυμοσύνης.
«Ακόμη και μία μέρα υπερβολικής ζέστης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τα ακραία κύματα καύσωνα και μειώνει τις πιθανότητες για μια υγιή εγκυμοσύνη παγκοσμίως – ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα είναι ήδη δύσκολη» σημειώνει η αντιπρόεδρος της Climate Central, Kristina Dahl.
Ο καύσωνας μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και συνδέεται με συμπτώματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, νοσηλείες ή ακόμη και θάνατο, σύμφωνα με κορυφαίους οργανισμούς υγείας, όπως ο ΠΟΥ και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο
Σύμφωνα με την έκθεση, οι περιοχές που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση από την αύξηση της θερμοκρασίας είναι κυρίως μικρά νησιωτικά κράτη και φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες, των οποίων οι πληθυσμοί –αν και ευάλωτοι– ευθύνονται ελάχιστα για τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς αυτές οι χώρες διαθέτουν ελάχιστες υποδομές για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης, όπως κλιματιστικά ή δίκτυα υγειονομικής περίθαλψης. Όταν μια γυναίκα ζει ήδη με σοβαρές ελλείψεις –όπως φτώχεια, κακή διατροφή ή ανασφαλές κατάλυμα– ένα κύμα καύσωνα μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε απειλή για τη ζωή της και την πορεία της εγκυμοσύνης της.