Αν είσαι έγκυος και λαχταράς τοστ με φυστικοβούτυρο, ίσως σε ενδιαφέρει αυτό που μόλις ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Ωστόσο, προτού ανησυχήσεις, δεν πρόκειται για κάποια προειδοποίηση να αλλάξεις τη διατροφή σου. Είναι απλώς μια συναρπαστική ματιά στο πώς ό,τι τρώμε μπορεί να σχετίζεται με τα γονίδια του μωρού μας.
Μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Συρακουσών, που δημοσιεύθηκε στο Food Science & Nutrition, υποστηρίζει, ότι οι μαμάδες που έτρωγαν φιστίκια και φιστικοβούτυρο στην εγκυμοσύνη τους έκαναν πιαιδιά με διαφορετικά πρότυπα μεθυλίωσης του DNA , υπήρχαν δηλαδή χημικές αλλαγές πάνω στο DNA των παιδιών, που ρυθμίζουν ποια γονίδια “δουλεύουν” και ποια όχι. Και αυτές οι αλλαγές αφορούσαν γονίδια που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό.
Με απλά λόγια, οι επιστήμονες αρχίζουν να παρατηρούν πώς η διατροφή της μητέρας μπορεί να επηρεάσει τον τροπο με τον οοποίο ο οργανισμός των παιδιών θα αντιδράσει σε πρώιμες εμπειρίες, όπως ο θηλασμός.
Τι ανακάλυψε η νέα μελέτη
Η έρευνα εξέτασε 35 μαμάδες με παιδιά, παρατηρώντας πώς η κατανάλωση φιστικιών ή φιστικοβούτυρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού συνδέεται με διαφορές στο DNA των παιδιών. Η ομάδα εστίασε σε γονίδια, όπως BDNF (νευροτροφικός παράγοντας προερχόμενος από τον εγκέφαλο), τα οποία βοηθούν στην καθοδήγηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου, καθώς και αρκετά γονίδια που σχετίζονται με τις ανοσολογικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις
Ανάμεσα στα παιδιά των οποίων οι μητέρες έτρωγαν και τα δύο κατά την εγκυμοσύνη τους, η μεγαλύτερη διάρκεια θηλασμού συνδέθηκε με αυξημένη μεθυλίωση του DNA σε συγκεκριμένα σημεία μέσα σε αυτά τα γονίδια. Αντίθετα, όταν οι μητέρες κατανάλωναν μόνο φυστικοβούτυρο, η μεγαλύτερη διάρκεια θηλασμού συνδέθηκε με μειωμένη μεθυλίωση στα ίδια σημεία, κάτι που πιθανόν υποδηλώνει διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να “εκφραστούν” αυτά τα γονίδια
Γιατί έχει σημασία
Οι ερευνητές τονίζουν πως τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι «αν τρώτε φιστίκια το παιδί θα γίνει πιο έξυπνο ή θα έχει λιγότερες αλλεργίες». Αυτό που δείχνει η μελέτη είναι ένα νέο παράθυρο κατανόησης στη σχέση ανάμεσα στη διατροφή της μητέρας και στη φροντίδα στα πρώτα στάδια της ζωής, όπως ο θηλασμός. Αυτή η σχέση φαίνεται να επηρεάζεται μέσω της επιγενετικής, δηλαδή μικρών βιοχημικών ρυθμίσεων που βοηθούν τα γονίδιά μας να «αντιδρούν» στο περιβάλλον.
Η μελέτη ήταν μικρή (μόλις 35 παιδιά), δεν μέτρησε μερίδες και βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενα στοιχεία διατροφής. Είναι λοιπόν πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρακτική σύσταση. Ωστόσο, προσθέτει ακόμη ένα κομμάτι στην ολοένα αυξανόμενη έρευνα που δείχνει ότι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες περίοδοι, όπου η διατροφή του γονέα μπορεί να «προετοιμάσει» συστήματα του οργανισμού του μωρού που βρίσκονται σε ανάπτυξη.
Τι μπορούν να κρατήσουν οι γονείς
Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα φιστίκια θεωρούνται ασφαλή -και μάλιστα ωφέλιμα- κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, εκτός αν υπάρχει γνωστή αλλεργία. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή στις περιόδους αυτές, για να υποστηριχθεί η υγεία της μητέρας και η ανάπτυξη του μωρού.
Αν λοιπόν αγαπάτε το φυστικοβούτυρο, δεν υπάρχει λόγος να το σταματήσετε. Κι αν δεν το τρώτε, δεν υπάρχει λόγος να το ξεκινήσετε εξαιτίας αυτής της μελέτης. Το βασικό συμπέρασμα δεν είναι να αλλάξει κανείς τη λίστα του σούπερ μάρκετ, αλλά να αναλογιστεί πόσο λεπτοί και αθόρυβοι είναι οι τρόποι με τους οποίους η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός συνδέουν τη βιολογία μας με τις απαρχές της ζωής του παιδιού.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Συρακουσών, «η διατροφή της μητέρας μπορεί να προετοιμάζει το επιγονιδίωμα του παιδιού», επηρεάζοντας το πώς τα γονίδιά του θα ανταποκριθούν στις πρώτες εμπειρίες της ζωής, όπως ο θηλασμός. Πρόκειται για μία ακόμη υπενθύμιση πως η ιστορία της γονεϊκότητας ξεκινά πολύ πριν από τη γέννηση, και ότι κάθε μικρή, φροντιστική πράξη μπορεί να αφήσει αποτύπωμα που η επιστήμη μόλις αρχίζει να κατανοεί.







