Μία ιδιαίτερα ανησυχητική επίπτωση στην υγεία των παιδιών αποκαλύπτει έρευνα για τους προγραμματισμένους τοκετούς με καισαρική.
Μελέτη ερευνητων του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας αναφέρει, ότι οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο ορισμένων μορφών παιδικού καρκίνου, ιδιαίτερα της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας (ΟΛΛ), μιας ταχέως αναπτυσσόμενης μορφής καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν ιατρικά αρχεία σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 1982 και 2015.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με προγραμματισμένη καισαρική τομή, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο τοκετός, εμφανίζουν κατά 21% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΟΛΛ, συγκριτικά με εκείνα που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.
Ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος, της τάξης του 29, για τον πιο κοινό υποτύπο, την Β-λεμφοκυτταρική ΟΛΛ (B-ALL). Αν και οι ερευνητές τονίζουν ότι ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει χαμηλός, η μελέτη προσφέρει νέα στοιχεία για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των προαιρετικών χειρουργικών τοκετών.
«Οι καισαρικές είναι ένα σημαντικό και συχνά σωτήριο εργαλείο στη μαιευτική φροντίδα και δεν θέλουμε οι μητέρες να ανησυχούν για τις ιατρικώς αναγκαίες καισαρικές,» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Χριστίνα – Ευμορφία Καμπίτση, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Karolinska.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως, όταν λάβουμε υπόψη και άλλες μελέτες που συνδέουν τις προγραμματισμένες καισαρικές με άσθμα, αλλεργίες και διαβήτη τύπου 1, αξίζει να συζητηθούν οι περιπτώσεις χωρίς ιατρική ένδειξη.
Χρησιμοποιώντας τα εθνικά μητρώα γεννήσεων και καρκίνου της Σουηδίας, η ερευνητική ομάδα εντόπισε 1.495 παιδιά που διαγνώστηκαν αργότερα με λευχαιμία.
Τα παιδιά που γεννήθηκαν με επείγουσα καισαρική τομή – αφού είχε ξεκινήσει ο τοκετός- δεν εμφάνισαν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι επείγουσες γεννήσεις εκθέτουν τα νεογνά σε φυσικές ορμόνες του στρες και σε βακτήρια του κολπικού μικροβιώματος της μητέρας, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αντιθέτως, οι προγραμματισμένες καισαρικές, που συνήθως γίνονται πριν την έναρξη του τοκετού, παρακάμπτουν αυτές τις φυσικές εκθέσεις, κάτι που ενδέχεται να επηρεάζει την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους.
Ο αυξημένος κίνδυνος φάνηκε να είναι πιο έντονος στα αγόρια και στα μικρότερα παιδιά, αν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κάποια αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά.
Παρόλα αυτά, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά, ιδιαίτερα καθώς συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που καταδεικνύουν παρόμοιους συσχετισμούς.
Η Καμπίτση ανέφερε ότι, ευτυχώς, η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι σπάνια. Γι’ αυτό και απαιτείται πολύ μεγάλος αριθμός τοκετών με καισαρική για να προκύψουν στατιστικά αξιόπιστα αποτελέσματα – κάτι που αποτελεί πρόκληση σε μια μελέτη που βασίζεται σε σουηδικά μητρώα.
«Ωστόσο, τα αποτελέσματα πλησιάζουν τη στατιστική σημαντικότητα, συμφωνούν με όσα έχουν δείξει παλαιότερες μελέτες και παραμένουν σταθερά ακόμη και μετά από προσαρμογές για άλλους σχετικούς παράγοντες, κάτι που τα καθιστά ακόμα αξιόλογα», πρόσθεσε.