Τα παιδιά του έχουν πλέον ξεπεράσει τους φόβους που σχετίζονται με τον πνιγμό από τροφή ή το νερό. Όπως όμως όλοι οι γονείς, εξακολουθεί να ανησυχεί πάντα για την ασφάλειά τους, ιδιαίτερα τώρα που μπορούν να κυκλοφορούν μόνα τους.
Ωστόσο, ως νευροχειρουργός, δεν μπορεί παρά να θέλει να προστατεύσει και τον εγκέφαλό τους.
Το αν θα πειραματιστούν με ουσίες που επηρεάζουν τη συνείδηση (αλκοόλ, μαριχουάνα) δεν είναι κάτι που ελέγχει πλήρως. Αυτό που μπορεί να ελέγξει είναι να κάνει απολύτως εύκολη τη χρήση εφαρμογών μετακίνησης (ride-sharing) για οποιονδήποτε λόγο, χωρίς ερωτήσεις. Τους λέει ότι, σε αντίθεση με τις πιστωτικές κάρτες, δεν υπάρχει ανώτατο όριο στη χρήση αυτών των εφαρμογών. Είναι ευγνώμων για αυτές, γιατί όταν οι γιοι του μένουν έξω, υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος να επιστρέψουν στο σπίτι.
Κοιτάζοντας πίσω σε περίπου πίσω στη γονεϊκή του εμπειρία και στη ραγδαία αύξηση της γνώσης γύρω από τον ανθρώπινο εγκέφαλο όλα αυτά τα χρόνια, σκέφτεται συχνά την προσέγγισή του στην ανατροφή των τριών γιων του, τότε αλλά και τώρα.
Προσπαθεί να οργανώνει τις σκέψεις του ξεκινώντας από τη γενική εικόνα και καταλήγοντας στη λεπτομέρεια. Έτσι ιεραρχεί τις ανησυχίες και τις πρακτικές του σε ό,τι αφορά την υγεία του εγκεφάλου των παιδιών του.
Να τρέφονται σωστά
Αυτό είναι σημαντικό, γιατί πλέον είναι σαφές ότι η τροφή επηρεάζει το μυαλό και τον εγκέφαλο, όχι όμως με τον υπερβολικό τρόπο των «υπερτροφών» ή των «τροφών για τον εγκέφαλο».
Η δική του άποψη είναι ότι χρειάζεται να τρώνε καθημερινά κάποια φυτική τροφή (τα φρούτα αρκούν) και να καταναλώνουν ψάρι κάθε εβδομάδα (δύο φορές σολομός είναι ιδανικό). Ακόμα κι αν τα υπόλοιπα γεύματά τους είναι πρόχειρα, στο σχολείο ή συσκευασμένα σε πλαστικό, προσπαθεί να διασφαλίζει ότι τα φρούτα και το ψάρι έχουν θέση μέσα στην εβδομάδα.
Τα αντιοξειδωτικά των φρούτων και τα ωμέγα-3 των λιπαρών ψαριών είναι βασικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου.
Να αφήνουν τα κινητά τους λίγο στην άκρη
Αυτό αποτελεί μια καθιερωμένη ανησυχία για τους γονείς. Όταν ήταν παιδί, η μητέρα του προσπαθούσε να περιορίσει την τηλεόραση. Ο ίδιος δεν προσπαθεί να περιορίσει τον χρόνο μπροστά στις οθόνες, γιατί τα παιδιά κάνουν τα μαθήματά τους εκεί και λαμβάνουν εργασίες μέσω email. Επιπλέον, παρακολουθούν και ενδιαφέρον περιεχόμενο.
Αυτό που τονίζει είναι να αφιερώνουν μία ή δύο ώρες εντελώς χωρίς οθόνες πριν κοιμηθούν. Αυτό επιτρέπει στο μυαλό να περιπλανηθεί ελεύθερα, χωρίς την κατεύθυνση που ασκείται όταν το περιεχόμενο «τροφοδοτείται» συνεχώς μέσω των οθονών. Η νοητική περιπλάνηση ενεργοποιεί μονοπάτια του εγκεφάλου που διαφορετικά μένουν αδρανή και κινδυνεύουν να ατροφήσουν. Ο χρόνος αυτός είναι ωφέλιμος, ιδιαίτερα μετά από μια έντονη ημέρα στη δουλειά, στο σχολείο ή στο κινητό. Βοηθά και στον ύπνο.
Να διασκεδάζουν καθημερινά
Δεν θέλει ρομπότ υπεραπόδοσης, αλλά ούτ καιε party animals. Και τα δύο είναι πιθανά. Χωρίς ισορροπία, η ζωή δεν προσφέρει όλα τα μονοπάτια προσωπικής και ψυχολογικής ανάπτυξης. Το ζητούμενο είναι να παίζουν με πάθος και να δουλεύουν με εξυπνάδα.
Να ανοίγει το μυαλό τους
Αυτό είναι ένα μικρό οικογενειακό τελετουργικό. Κάποιος (συνήθως ο ίδιος, αλλά όχι πάντα) βρίσκει έναν σύνδεσμο, ένα βίντεο ή ένα άρθρο περιοδικού που είναι εντελώς απρόσμενο και αποτελεί αφορμή για συζήτηση.
Κατά τη γνώμη του, αυτό κρατά την οικογένεια σε εγρήγορση και προσθέτει νέο περιεχόμενο στον εγκέφαλο, από το οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τόσο διανοητικά όσο και δημιουργικά. Το τελευταίο που συζήτησαν ήταν ένα άρθρο που ανέφερε ότι οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν ορισμένους καρκίνους στους ανθρώπους. Τι; Ακριβώς!
Πώς είναι η ψυχική τους υγεία;
Στην εφηβεία, αργότερα, οι εγκέφαλοι των παιδιών μοιάζουν με καταιγίδα νέων νευρωνικών συνδέσεων που δεν έχουν ακόμα συγχρονιστεί πλήρως με τα συναισθήματα. Ανησυχεί για το αν αναπτύσσουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης για πράγματα όπως το άγχος, οι χωρισμοί και η επιρροή των κοινωνικών δικτύων.
Σε αυτό το θέμα είναι δύσκολο να προτείνει κάποια στρατηγική, πέρα από αυτό που κάνει ο ίδιος: προσπαθεί να είναι παρών.







