Οι λεκέδες του καφέ είναι από τους πιο συνηθισμένους στα φλυτζάνια και με τον καιρό μπορεί να αφήσουν κίτρινες ή καφέ γραμμές.
Δεν χρειάζεται να αντικαταστήσετε τα αγαπημένα σας φλυτζάνιαç Yπάρχουν απλές λύσεις χωρίς σκληρά χημικά.
Μαγειρική σόδα
Βρέξτε το φλυτζάνι, πασπαλίστε λίγη σόδα στον λεκέ και τρίψτε απαλά με μαλακό σφουγγάρι. Ο λεκές φεύγει άμεσα.
Ξίδι και αλάτι
Γεμίστε το φλυτζάνι με λευκό ξίδι, προσθέστε μια κουταλιά αλάτι και αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά. Τρίψτε ελαφρά και ξεπλύνετε.
Λεμόνι και σόδα
Προσθέστε λίγες σταγόνες λεμονιού και μαγειρική σόδα. Ο αφρός που δημιουργείται καθαρίζει και δίνει φυσική λάμψη στην πορσελάνη ή στο κεραμικό.
Οξυζενέ
Γεμίστε το φλυτζάνι με ζεστό νερό, προσθέστε λίγο οξυζενέ και αφήστε το για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε πολύ καλά. Χρησιμοποιείται μόνο σε δύσκολες περιπτώσεις.
Αν ο λεκές δεν φεύγει, τότε πολύ πιθανό να έχει απορροφηθεί στο υλικό. Το φλυτζάνι παραμένει ασφαλές, αλλά πιθανόν να μην ξαναγίνει «σαν καινούριο». Χρησιμοποιήστε το καθημερινά και κρατήστε τα πιο άψογα φλυτζάνια για καλεσμένους.
Τι να αποφύγετε
- Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή σκληρά χημικά
- Μην τρίβετε με μεταλλικά σφουγγάρια, γιατί χαράζουν την επιφάνεια
- Μην μουλιάζετε για πολλή ώρα σε ουσίες που φθείρουν το υλικό
Με πληροφορίες από spirossoulis.com







