Το καλοκαίρι, εκτός από το κολύμπι και τα παιχνίδια στη θάλασσα, τα παιδιά λατρεύουν να περνούν ώρες παίζοντας στην άμμο.
Κουβαδάκια, φτυαράκια, τσουγκράνες και φορτηγάκια επιστρατεύονται για να χτίσουν τα πιο εντυπωσιακά κάστρα που κερδίζουν όλα τα βλέμματα.
Μπορεί οι μικροί μας εξερευνητές να φορούν αντηλιακό, καπέλο και μπλουζάκι για να προστατεύονται από τον ήλιο, αλλά πόσο καλά προστατευμένα είναι από την ίδια την άμμο;
Ίσως βιαστείτε να απαντήσετε ότι παίζουν μόνο σε καθαρές παραλίες. Όμως, αξίζει να γνωρίζετε πως το παιχνίδι στην άμμο κρύβει ορισμένους κινδύνους που χρειάζονται προσοχή.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, αν και η άμμος θεωρείται πιο «καθαρή» από το χώμα, δεν είναι αποστειρωμένη. Γι’ αυτό και απαιτούνται μέτρα προφύλαξης για να αποφύγουμε μολύνσεις και μυκητιάσεις.
Oι πιο συχνές παθήσεις που σχετίζονται με την άμμο
- Μυρμηγκιές: Πρόκειται για ανώδυνα εξογκώματα του δέρματος που προκαλούνται από ιούς. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, από το πρόσωπο μέχρι τα πέλματα, μοιάζοντας με μικρές ελιές στο χρώμα του δέρματος.
- Μύκητες: Η άμμος αποτελεί εστία μυκήτων που ευθύνονται για λοιμώξεις του δέρματος και των νυχιών.
- Ουρολοίμωξη: Η σοβαρότερη επιπλοκή. Εμφανίζεται κυρίως όταν καθόμαστε στην άμμο με βρεγμένο μαγιό μετά το μπάνιο. Η ζεστή και υγρή περιοχή των γεννητικών οργάνων δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης μικροβίων που μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση.
Πώς θα προστατέψετε τα παιδιά
- Φροντίστε να αλλάζουν μαγιό μόλις βγουν από το νερό και να παραμένουν εκτός θάλασσας με στεγνά ρούχα.
- Αποφύγετε να κάθονται ή να παίζουν γυμνά πάνω στην άμμο.
- Προσέξτε ιδιαίτερα την υγιεινή των νυχιών. Αποφύγετε να τα λιμάρετε στην επιφάνειά τους, γιατί έτσι αποδυναμώνονται και γίνονται πιο ευάλωτα σε μυκητιάσεις.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, το παιχνίδι στην άμμο θα παραμείνει διασκεδαστικό και ασφαλές για όλους.