bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

14 πιθανά σημάδια που δείχνουν υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα που αφορά τα ζευγάρια.

Ενώ για κάποιους οι δυσκολίες στη σύλληψη ενός παιδιού συμβαίνουν χωρίς εμφανή σημάδια, σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν βασικοί δείκτες που μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και η σύλληψη μπορεί να είναι πιο δύσκολη.

Κλινικά, η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία σύλληψης μετά από ένα χρόνο προσπαθειών. Ωστόσο, για άτομα ηλικίας 35 ετών και άνω, οι επαγγελματίες υγείας συχνά αντιμετωπίζουν θέματα γονιμότητας μετά από μόλις έξι μήνες προσπαθειών.

Αν προσπαθείτε ενεργά να αποκτήσετε παιδί και δεν έχετε τύχη, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πιθανά προβλήματα υπογονιμότητας ώστε να είστε σε επαγρύπνηση. Αυτά τα σημάδια μπορεί να υποδηλώνουν ότι η σύλληψη χωρίς παρέμβαση είναι λιγότερο πιθανή, και ίσως αξίζει να απευθυνθείτε νωρίτερα σε έναν επαγγελματία υγείας. Ακολουθούν πιθανά σημάδια υπογονιμότητας που πρέπει να γνωρίζετε.

Ακανόνιστος έμμηνος κύκλος

Η τακτική περίοδος κάθε 21 έως 35 ημέρες συνήθως σημαίνει ότι συμβαίνει ωορρηξία. Μπορείτε να παρακολουθείτε την ωορρηξία με έναν διαδικτυακό υπολογιστή. Αν δεν έχετε περίοδο σε τακτική βάση, αυτό μπορεί να είναι σημάδι υπογονιμότητας ή ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας και λόγος να δείτε γιατρό. Ακόμα και αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για μικρό διάστημα, πρέπει να αξιολογηθείτε αν οι περίοδοι σας είναι ακανόνιστες.

«Άτομα με ακανόνιστες περιόδους, όσοι παραλείπουν περιόδους ή δεν έχουν καθόλου έμμηνο κύκλο, πρέπει να αξιολογούνται νωρίτερα,» λέει η Jill Attaman, MD, ειδικός αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας. «Αυτά μπορεί να σημαίνουν ότι δεν απελευθερώνεται ωάριο την αναμενόμενη περίοδο κάθε μήνα, γεγονός που δυσκολεύει τη σύλληψη.»

Οι ακανόνιστες περίοδοι μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ανώμαλα ορμονικά σήματα προς ή από την ωοθήκη, μείωση του αριθμού ωαρίων ή άλλους ενδοκρινικούς παράγοντες. Επίσης, αν υπάρχουν παράγοντες που προδιαθέτουν σε πρώιμη εμμηνόπαυση, συνιστάται νωρίτερη αξιολόγηση.

Βαριές ή απουσία Περιόδων

Όπως και οι ακανόνιστες περίοδοι, η απουσία περιόδου μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη λόγω μη προβλέψιμης ωορρηξίας. Άτομα με βαριές περιόδους μπορεί να έχουν προβλήματα όπως ινομυώματα ή πολύποδες στη μήτρα που δυσκολεύουν την εμφύτευση.

Αν έχετε σταματήσει τα αντισυλληπτικά, αυτό μπορεί να επηρεάσει προσωρινά τις περιόδους σας. Αλλά αν λείπουν περίοδοι πάνω από ένα-δύο μήνες και δεν είστε έγκυος, ή αν οι περίοδοι είναι πολύ βαριές, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε γιατρό για να βρεθεί η αιτία.

Ορμονικές διαταραχές

Οι ορμονικές ανισορροπίες συμβαίνουν όταν υπάρχει πολύ ή πολύ λίγο από κάποια ορμόνη στο αίμα και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα. Συχνά τα συμπτώματα εμφανίζονται στις αλλαγές της περιόδου, αλλά ορμονικές διαταραχές μπορούν να συμβούν σε άτομα κάθε φύλου. Ο ειδικός αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση.

Πυελικός πόνος

Ο χρόνιος πυελικός πόνος δεν σημαίνει απαραίτητα υπογονιμότητα, αλλά συχνά σχετίζεται με καταστάσεις που δυσκολεύουν τη γονιμότητα, όπως η ενδομητρίωση, λοιμώξεις της πυέλου, ινομυώματα και κύστεις στις ωοθήκες. Για παράδειγμα, η ενδομητρίωση μπορεί να δυσκολέψει τη γονιμότητα με πολλούς τρόπους, ενώ λοιμώξεις όπως γονόρροια ή χλαμύδια μπορεί να βλάψουν τις σάλπιγγες. Σε περίπτωση σημαντικού πόνου, συνίσταται ιατρική αξιολόγηση.

Στυτική δυσλειτουργία

Η δυσκολία στη στύση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, καθώς μπορεί να υποδηλώνει ορμονικές ανισορροπίες ή άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας. Επίσης, το άγχος στη διαδικασία προσπάθειας σύλληψης μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Υπάρχει δυνατότητα κατάψυξης σπέρματος για μελλοντική χρήση, και οι θεραπείες είναι διαθέσιμες.

Προβλήματα εκσπερμάτισης

Η δυσκολία στην εκσπερμάτιση είναι συχνή, ιδιαίτερα σε νεότερα άτομα, και μπορεί να μειώσει την επιτυχία του timed intercourse, επηρεάζοντας τη γονιμότητα. Φάρμακα όπως τα SSRIs μπορεί να προκαλέσουν τέτοια προβλήματα. Είναι σημαντικό να γίνει αξιολόγηση αν υπάρχει θέμα.

Πρησμένοι ή πονεμένοι όρχεις

Αν και σπάνιο, ο πόνος ή το πρήξιμο στους όρχεις μπορεί να σημαίνει λοίμωξη ή φλεγμονή που μειώνει τον αριθμό σπερματοζωαρίων και απαιτεί ιατρική εξέταση.

Έκθεση σε τοξικές ουσίες

Επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με τοξικές ουσίες ή υψηλές θερμοκρασίες (αγρότες, ζωγράφοι, συγκολλητές κτλ.) αυξάνουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας και προβλημάτων με το σπέρμα.

Επαναλαμβανόμενες αποβολές

Η υπογονιμότητα σχετίζεται συνήθως με την αδυναμία σύλληψης, αλλά επαναλαμβανόμενες αποβολές (τρεις ή περισσότερες συνεχόμενες) αποτελούν σοβαρό λόγο για ιατρική συμβουλή.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Λοιμώξεις όπως χλαμύδια ή γονόρροια μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη στις σάλπιγγες, εμποδίζοντας τη σύλληψη και αυξάνοντας τον κίνδυνο εξωμήτριας κύησης.

Θέματα βάρους

Υπέρβαροι ή πολύ αδύνατοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας, καθώς το βάρος επηρεάζει τις ορμόνες και, κατά συνέπεια, την ωορρηξία και την ποιότητα σπέρματος.

Προχωρημένη ηλικία της μητέρας

Μεγαλύτερη ηλικία σχετίζεται με χαμηλότερο αριθμό ωαρίων και μειωμένη ποιότητα, αυξάνοντας τις δυσκολίες στη σύλληψη και τον κίνδυνο αποβολής.

Τρόπος ζωής

Η διατροφή, η άσκηση, η αποφυγή αλκοόλ, καπνίσματος και ναρκωτικών βελτιώνουν τη γονιμότητα. Η μεσογειακή διατροφή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Ιατρικές παθήσεις

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και παλαιότερες λοιμώξεις που βλάπτουν τις σάλπιγγες είναι κοινές αιτίες υπογονιμότητας. Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Αν έχετε ερωτήματα για τη γονιμότητά σας, απευθυνθείτε σε έναν γυναικολόγο ή ειδικό υγείας.

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print