bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

«Ήθελα να γίνω μαμά, αλλά πρώτα έπρεπε να σώσω εμένα»: Τρεις αληθινές ιστορίες ψυχικής δύναμης

Η διαδρομή προς τη μητρότητα δεν είναι πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα.

Για κάποιες γυναίκες, είναι μια πορεία γεμάτη αγωνία, αναμονή και επαναλαμβανόμενες απογοητεύσεις. Πώς μπορείς να κρατήσεις την ψυχική σου ισορροπία όταν το σώμα σου δοκιμάζεται και η ελπίδα φθείρεται; Τρεις γυναίκες μοιράζονται πώς κατάφεραν να στηρίξουν τον εαυτό τους ενώ πάλευαν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί και γιατί η φροντίδα της ψυχής τους αποδείχτηκε το πιο δυνατό τους όπλο.

«Έχασα τον εαυτό μου», θυμάται η Τζόαν, όταν φέρνει στο μυαλό της την επί επτά χρόνια προσπάθειά της να μείνει έγκυος. Όπως πολλές άλλες γυναίκες αυτό που πίστευε κάποτε, ότι το ταξιδι στη μητρότητα θα ήταν ευχάριστο, μετατράπηκε σε μία εξαντλητική μάχη με την υπογονιμότητα, σημαδεύτηκε από ατελείωτες επισκέψεις σε κλινικές και συναισθηματική κατάρρευση.

Και για το λόγο αυτό μία καναδική εταιρεία που παράγει τεστ εγκυμοσύνης αναγνώρισε και τίμησε αυτό το απαιτητικό ταξίδι στην πρόσφατη διαφημιστική της καμπάνια. Αυτό που κατανόησε η εταιρεία ήταν ότι ο δρόμος προς την απόκτηση παιδιού δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Η διαφήμιση ακολουθεί μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ημέρας της έπειτα από ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης. Αντίθετα, με άλλες αντίστοιχες διαφημίσεις για τεστ που εστιάζουν στη χαρά του θετικού αποτελέσματος, η καμπάνια αυτής της εταιρείας στέκεται στο συναισθηματικό και συχνά γεμάτο προκλήσεις ταξίδι προς την εγυμοσύνη. Παράλληλα, εξυψώνει την ανθεκτικότητα και τη δύναμη των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

Η Τζόαν είναι μία τέτοια γυναίκα. Απέκτησε τελικά ένα αγοράκι, αλλά παραδέχεται, ότι η διαδικασία μέχρι να φτάσει ως εκεί την «κατάπιε». «Όταν είσαι υπό συνεχή παρακολούθηση, επισκέπτεσαι κλινικές και ελπίζεις σε ένα θετικό νέο, μπορεί να σε “καταπιεί”.  Έπρεπε να υπενθυμίσω στον εαυτό μου, ότι ήμουν κάτι παραπάνω από τις θεραπείες γονιμότητάς μου, αλλά αυτό ήταν κάτι δύσκολο», θυμάται. Παρά την συναισθηματική αποστράγγιση, η Τζόαν βρήκε τη δύναμη μέσα από τη στήριξη της οικογένειάς της και των συναδέλφων της, αν και αρκετές φορές ένιωσε απομονωμένη από φίλους που ήδη είχαν αποκτήσει οικογένεια.

Χτίζοντας το δικό σου δίκτυο υποστήριξης

Όπως λέει η Σάρα, ψυχοθεραπεύτρια που κι εκείνη υποβλήθηκε σε θεραπεία γονιμότητας και εξειδικεύεται στην υποστήριξη γυναικών και ζευγαριών που παλεύουν για ένα παιδί, είναι σημαντικό για αυτούς τους ανθρώπους να ξεκαθαρίζουν με το περιβάλλον τους. «Δημιουργήστε ένα απλό σύστημα επικοινωνίας με τους αγαπημένους σας κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας», υπογραμμίζει, προσθέτοντας, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η ξεκάθαρη επικοινωνία.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που βρίσκουν στήριξη και αίσθημα αλληλεγγύης σε διαδικτυακές κοινότητες και κοντινές φίλες που έχουν περάσει παρόμοιες εμπειρίες. Η εταιρεία που παράγει τα τεστ της διαφήμισηςέχει συνεργαστεί με μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία που προσφέρει υποστήριξη, ενημέρωση και συνηγορία γύρω από θέματα γονιμότητας. Είτε ξεκινάς θεραπείες γονιμότητας είτε αναζητάς συναισθηματική ενδυνάμωση, το Fertility Matters σε φέρνει σε επαφή με χρήσιμους πόρους και ομάδες υποστήριξης σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις της θεραπείας

Για πολλές γυναίκες, το ταξίδι των θεραπειών γονιμότητας μοιάζει με έναν ανελέητο συναισθηματικό και σωματικό κυκλώνα. Η Lee-Anne, υποδιευθύντρια σε σχολείο του Τορόντο, βίωσε τρεις αποβολές και πολλαπλούς κύκλους θεραπειών. Η εμπειρία της ήταν εξουθενωτική, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. «Κάποια στιγμή δεν μπορούσαν πια να βρουν φλέβα στα χέρια μου και έπρεπε να μου πάρουν αίμα από τα πόδια λόγω των μελανιών», θυμάται.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις αποσυνδεδεμένη από το σώμα σου ή απογοητευμένη από τους περιορισμούς του», λέει η Young, η οποία εργάζεται με πολλές γυναίκες που βιώνουν αυτές τις έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις. «Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί τα πάντα. Δεν χρειάζεται να είστε θετικές όλη την ώρα. Είναι εντάξει να νιώθετε και τα δύσκολα».

Σε αυτές τις στιγμές, μπορεί να είναι παρηγορητικό να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνη. Η εταιρεία δημιούργησε μια ειδική σελίδα με υποστηρικτικό υλικό και podcasts, ανάμεσά τους και εκπομπές της Emily Getz, coach γονιμότητας και συνεργάτιδας της εταιρείας. Η Emily και οι καλεσμένοι της μοιράζονται εμπειρίες, συναισθήματα και σκέψεις για το πώς είναι να ζεις με την πρόκληση της υπογονιμότητας, με στόχο να σπάσουν τα ταμπού και να δώσουν φωνή σε μια πραγματικότητα που αφορά πολλές γυναίκες, αλλά συχνά μένει στο σκοτάδι.

Βάλε σε πρώτο πλάνο την αυτοφροντίδα

Όσες γυναίκες υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας είναι εύκολο να χάσουν το δρόμο προς τη φροντίδα του εαυτού τους. Για τη Τζόαν απέκτησε σημασία το να βρίσκει λίγο χρόνο για τον εαυτό της, ενώ η Lee Anne δημιούργησε μία «φυσαλίδα» αυτοφροντίδας, η οποία την προστατεύει από κοινωνικές καταστάσεις που την κάνουν να νιώθει άβολα, όπως το να βρίσκεται γύρω από μωρά.

«Βρες στιγμές χαράς μέσα στην ημέρα σου, όσο μικρές κι αν είναι αυτές. Είτε αυτές είναι ένα γεύμα, μία βόλτα ή οτιδήποτε, δώσε χρόνο στον εαυτό σου», είναι το μήνυμά όλων.

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print