bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Πέντε λόγοι που ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα

Είναι ευρύτερα γνωστό, ότι ο ύπνος είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την υγεία μας γενικότερα, όσο και για τη γονιμότητα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στις προσπάθειες της σύλληψης είναι σημαντικό να δίνεται προσοχή στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου, καθώς ένας επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την ανακούφιση από το άγχος, τη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, την υγιή παραγωγή σπέραμτος και τη γενικότερη ευεξία.

Πώς ο ύπνος επηρεάζει τη γονιμότητα

  • Παράγονται ορμόνες: Η ισορροπία των ορμονών είναι θεμελιώδης για τη γονιμότητα. Οεμμηνορροϊκός κύκλος ρυθμίζεται από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Ο ύπνος βοηθά στη σύνθεση, την έκκριση και τον μεταβολισμό αυτών των δύο ορμονών που είναι υπεύθυνες για την αναπαραγωγή. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης ενδέχεται να μειώσουν την ωορρηξία, να εμποδίσουν τη γονιμοποίηση και να μειώσουν τα επίπεδα της προγεστερόνης, η οποία είναι απαραίτητη για την προετοιμασία της μήτρας για την εμφύτευση του ωαρίου και τη διατήρηση μιας εγκυμοσύνης.
  • Ωορρηξία: Η ωορρηξία ελέγχεται από μια λεπτή ισορροπία ορμονών οι οποίες συνδέονται άμεσα με τα μοτίβα ύπνου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που προκαλούν την ωορρηξία, όπως τα οιστρογόνα και την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH).
  • Μειωμένη λίμπιντο: Ένας εύκολος τρόπος να αυξήσετε τη λίμπιντό σας είναι ο ύπνος, καθώς επηρεάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, αυξάνεται η παραγωγή κορτιζόλης και μειώνεται η παραγωγή τεστοστερόνης – τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η τεστοστερόνη, πέρα από τη σεξουαλική ορμή, επηρεάζει και την υγεία των οστών και των γνωστικών λειτουργιών.
  • Γενική υγεία: Ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητος για τη γενική υγεία, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική. Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα καρδιάς, συναισθηματικές διαταραχές και προβλήματα στο μεταβολισμό.
  • Ανδρική γονιμότητα: Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός και για την ανδρική γονιμότητα. Εκτός από τη σεξουαλική διάθεση και τη γενική υγεία, ο ύπνος επηρεάζει και την ποιότητα του σπέρματος. Οι άνδρες που δεν κοιμούνται επαρκώς έχουν χαμηλότερη κινητικότητα σπέρματος, χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης και περισσότερα αντισώματα κατά του σπέρματος (ASA).

Η γενική σύσταση είναι τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου τη νύχτα. Ωστόσο, οι ανάγκες ποικίλουν ανάλογα με το άτομο και την καθημερινότητά του.

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print