bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

«Γκρι» διαζύγια: Όταν τα ζευγάρια χωρίζουν μετά από 30 ή και 50 χρόνια γάμου

Πλέον (δυστυχώς) είναι σύνηθες για τους γάμους να αποκτούν μία πικρή γεύση.

Κι ενώ μπορεί να μας φαίνεται οικείο το γεγονός, ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό γάμων καταλήγει σε διαζύγιο, ίσως είναι λιγότερο γνωστό το πότε αυτοί θα τελειώσουν. Τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των διαζυγίων που αποκαλούνται «γκρι διαζύγια».

Τη δεκαετία του ’90 το 8,7 των διαζυγίων αφορούσε ζευγάρια ηλικίας άνω των 50 ετών, αλλά μέχρι το 2019 ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στο 36%, όπως κατέδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journals of Gerontology.Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτό το -ας το πούμε- trend. Ένας μεγάλος αριθμός διαζυγίων συμβαίνουν στηο γενιά των Baby Boomer ή σε ανθρώπους γεννημένους μεταξύ του 1946 και 1964, λόγω της «επανάστασης» των διαζυγίων στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του ’70. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο νόμιμος χωρισμός από τον/την σύζυγο έγινε περισσότερο κοινωνικά αποδεκτός και προσβάσιμος τρόπος λύσης ενός δυστυχισμένου γάμου.

Επίσης, κάποιοι boomers που παντρεύτηκαν και χώρισαν τη δεκαετία του ’70, ενδεχομένως χώρισαν και από τους δεύτερους γάμους τους, επειδή ήταν λιγότερο σταθεροί.  Επιπλέον, τώρα οι  άνθρωποι ζουν περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής το 2022 να είναι τα 75 χρόνια κατά μέσο όρο αντί 70 που ήταν το 1960. Συνεπώς, η ιδέα του να παραμένεις σε έναν δυστυχισμένο γάμο για δεκαετίες, ειδικά αν μπορείς να φύγεις, είναι τουλάχιστον ψυχοφθόρο. Και αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια για τους ανθρώπους άνω των 50 ετών, που μπορεί να ζουν περισσότερο, αλλά με προβλήματα υγείας και χρόνιες ασθένειες.

Οι γυναίκες ειδικά συνειδητοποιούν -αργότερα στη ζωή τους, ότι η πραγματικότητα του έχει ένα τεράστιo deal φροντίδας. Εάν ήδη δεν είσαι χαρούμενος με την ποιότητα του γάμου σου, το συνεχίζεις να είσαι με τον σύντροφό σου  είναι άρρωστο.  Και φυσιικά, ως ξεχωριστά άτομα που εξελισσόμαστε στη ζωή μας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τα ζευγάρια στον χωρισμό. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι συχνά η βασική αιτία του «γκρι διαζυγίου». Ο χωρισμός είναι δύσκολος σε κάθε ηλικία, αλλά μπορεί να γίνει ακόμη πιο σκληρός, εάν γίνει αργότερα στη ζωή.

Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια σε μεγάλη ηλικία

Τι είναι, όμως, αυτό που μπορεί να οδηγήσει στο διαζύγιο ανθρώπους που έχουν ζήσει μαζί τόσα πολλά χρόνια; Ακολουθούν ορισμένοι παραγοντες που συμβάλλουν σε μία τέτοια -καθυστερημένη- απόφαση.

Μία πιθανότητα είναι το το ζευγάρι να είχε αντιληφθεί την ανάγκη να χωρίσει αρκετά νωρίτερα και να το παρέτεινε έως ότου ενηλικιωθούν τα παιδιά του, ούτως ώστε να μην πληγωθούν ή/και να μην επηρεαστούν οι σχολικές/ακαδημαϊκές τους επιδόσεις.

Συνάμα, κομβικό ρόλο φαίνεται να παίζει η εστίαση στους γονεϊκούς ρόλους για πάρα πολλά χρόνια και συγχρόνως η παραμέληση της σχέσης του ζευγαριού. Αν μέσα στα χρόνια είχαν χαθεί και ουσιαστικά εστίαζαν στο πώς θα συνεργαστούν για το μεγάλωμα των παιδιών και για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, τότε όταν εκείνα μεγαλώνουν δημιουργείται ένα μεγάλο κενό.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αυτονομούνται φαίνεται ότι η οικογένεια αποσταθεροποιείται και έρχονται στην επιφάνεια δυσκολίες του ζευγαριού που μπορεί να είχαν μπει κάτι από το χαλί εξαιτίας του γεγονότος, ότι οι άνθρωποι επένδυαν περισσότερα στήν ανατροφή τους.

Τέλος, η χρόνια έλλειψη επικοινωνίας και η απομάκρυνση του ζευγαριού έρχεται στην επιφάνεια σε αυτή την περίοδο και η δυσφορία λειτουργεί συσσωρευτικά. Είναι τότε που ο καθένας έχει εξελιχθεί προς άλλη κατεύθυνση και είναι σαν να ανακαλύπτουν ότι ζουν με έναν «ξένο», με κάποιον που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πια.

Βιώνοντας ένα «γκρι» διαζύγιο 

Όσο περισσότερο ζεις με κάποιον, τόσο πιο δύσκολο είναι και να απεμπλακείς. Για αυτό το γκρι διαζύγιο πολλές φορές συγκρίνεται με τη χηρεία. Κατά μία έννοια είναι η αίσθηση που νιώθεις όταν χάνεις έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις ζήσει για 25 ή 30 χρόνια, έχεις μοιραστεί μία ζωή που θα αλλάξει δραματικά, όταν μπουν οι τίτλοι τέλους.

Επίσης, όσο πιο αργά συμβεί στη ζωή μία τέτοια αλλαγεί, τόσο λιγότερος χρόνος υπάρχει για να επουλωθεί η απώλεια, συναισθηματικά ή οικονομικά. Την ίδια στιγμή μπορεί να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία για το επόμενο βήμα. Οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται κατά μέσο όρο 4. Κι αυτό συβαίνει για διάφορους λόγους. Όταν είσαι νέος υπάρχει περισσότερη διαθεσιμότητα για φλερτ και νέες γνωριμίες. Παράλληλα, στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας, που απαχολεί κυρίως τις γυναίκες.

Αυτό που έχει εξαιρετική σημασία, εν τέλει, είναι να φροντίσεις τον εαυτό σου μετά από ένα γκρι διαζύγιο. Πώς; Δημιουργώντας έναν κύκλο υποστήριξης. Έχοντας φίλους και την οικογένειά σου κοντά σου αυτήν την περίοδο είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης, ακόμη και άνοιας. Οι άνθρωποι με ισχυρό κοινωνικί δίκτυο τείνουν να ζουν περισσότερο σε αντίθεση με τους πιο εσωστρεφείς. Οι τακτικές συναντήσεις με φίλυος ή συγγενείς απασχολούν το μυαλό και υπάρχει κάτι να περιμένουν. Από την άλλη, οι δραστηριότητες, όπως γυμνασήτριο, ένας τοπικός σύλλογος ή διάφορα χόμπι γενικότερα βοηθά στο να υπάρξει αλληπίδραση με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδαφέροντα.

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print