Υπάρχουν καθημερινά αντικείμενα που πιστεύουμε ότι ξέρουμε πώς να χρησιμοποιούμε σωστά.
Αλλά η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Κάποιες συνήθειες που έχουμε από μικροί μπορεί να μειώνουν τη διάρκεια ζωής των συσκευών μας ή να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού λιγότερο αποτελεσματικές.
Ήρθε η ώρα να μάθουμε τι κάνουμε λάθος και πώς να το διορθώσουμε εύκολα.
Πλυντήριο πιάτων
Το πλυντήριο πιάτων φαίνεται απλό στη χρήση, όμως συχνά κάνουμε λάθη χωρίς να το καταλαβαίνουμε: το υπερφορτώνουμε, βάζουμε τα σκεύη ανάκατα ή προπλένουμε τα πιάτα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι απαραίτητο και μάλιστα μπορεί να εμποδίσει το απορρυπαντικό να δράσει σωστά.
Εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε τον καθαρισμό του ίδιου του πλυντηρίου. An το φίλτρο γεμίσει με υπολείμματα, το αποτέλεσμα δεν θα είναι πεντακάθαρα πιάτα αλλά… απογοήτευση.
Φορτιστής κινητού
Η νυχτερινή φόρτιση έχει γίνει ρουτίνα για τους περισσότερους από εμάς. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, το να μένει το κινητό για ώρες στο ρεύμα φθείρει την μπαταρία με την πάροδο του χρόνου.
Ιδανικά, καλό είναι να φορτίζεις τη συσκευή σου μέχρι να φτάσει στο 70%-80%, αποφεύγοντας την υπερφόρτιση, μια συνήθεια που μειώνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Ψησταριά
Αν ξεκινάς το ψήσιμο χωρίς να έχεις προθερμάνει καλά τη σχάρα, το φαγητό σου πιθανόν δεν ψήνεται ομοιόμορφα. Επιπλέον, η θερμοκρασία δεν είναι ίδια σε όλα τα σημεία της ψησταριάς, οπότε καλό είναι να μετακινείς το φαγητό για καλύτερο αποτέλεσμα.
Κι αν σου αρέσει να ελέγχεις συνέχεια την πρόοδο ανοίγοντας το καπάκι… μην το κάνεις. Χάνεται η θερμότητα και χαλάει ο ρυθμός ψησίματος.
Απορρυπαντικό ρούχων
Το να βάζεις παραπάνω απορρυπαντικό δεν σημαίνει ότι τα ρούχα θα βγουν πιο καθαρά. Στην πραγματικότητα, το υπερβολικό σαπούνι μπορεί να αφήσει κατάλοιπα ή να εντείνει τους λεκέδες.
Το σωστό είναι να ακολουθείς τις οδηγίες για την ποσότητα και να επιλέγεις το κατάλληλο προϊόν ανάλογα με το πλυντήριό σου και το είδος των ρούχων.
Ανοξείδωτα τηγάνια
Πολλοί τα αποφεύγουν γιατί κολλάει το φαγητό , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει το τηγάνι.
Αν τα «προετοιμάσεις» σωστά, θα δεις εντυπωσιακή διαφορά. Λίγη θερμοκρασία, λίγο λάδι και μερικά λεπτά υπομονής είναι το μυστικό για να μαγειρεύεις σε ανοξείδωτα σκεύη χωρίς να κολλούν τα υλικά
Σκεύη Pyrex
Τα πυρίμαχα σκεύη Pyrex είναι ανθεκτικά, όμως όχι άφθαρτα. Αν τα μεταφέρεις απότομα από τον ψυγείο στον φούρνο ή το αντίστροφο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ραγίσουν ή να σπάσουν. Η ασφαλής πρακτική είναι να τα αφήνεις πρώτα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια να τα τοποθετείς σε προθερμασμένο φούρνο.
Μπορεί να φαίνεται πως όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν τη διαφορά. Όχι μόνο θα προστατέψεις τις συσκευές και τα αντικείμενά σου, αλλά θα βελτιώσεις και την αποτελεσματικότητά τους και, γιατί όχι, θα γλιτώσεις και χρήματα σε βάθος χρόνου.







