Τηγάνισες ψαράκια για μεσημεριανό και τώρα σε περιμένει το πλύσιμο των πιάτων.
Όμως, πρωτού σηκώσεις τα μανίκια, υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσεις: το λάδι από το τηγάνι. Το να το ρίξεις στον νεροχυτη δεν είναι και το πιο σώφρον. Επίσης, το να το χρησιμοποιήσεις δεν είναι πάντα η πιο σωστή επιλογή.
Γιατί δεν πρέπει να ρίξεις το λάδι στο σιφώνι
Το πρόβλημα είναι, ότι το λάδι στερεοποιείται όσο κρυώνει, κάτι που μπορεί να βουλώσει τις υδρορροές. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άλλα απορρίμματα, όπως τα υγρά μαντηλάκια, και να σχηματίσει ένα σκληρό φράγμα που είναι γνωστό ως «fatberg».
Το λάδι προκαλεί χάος στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης, αλλά πριν φτάσει σε αυτό το σημείο μπορεί επίσης να φράξει τους σωλήνες του σπιτιού ή του διαμερίσματός σας, κάτι που θα σας κοστίσει μια επίσκεψη από τον υδραυλικό. Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος αν ζείτε σε μέρος με παλιές αποχετεύσεις.
Συνεπώς, τι να κάνουμε με το λάδι;
Μία καλή ιδέα είναι να ρίξεις το λάδι που απέμεινε από το τηγάνισμα σε ένα παλιό γυάλνο βάζο με καπάκι ή σε κουτί φυσικού χυμού και να το πετάξεις στα σκουπίδια, όταν θα είναι εντελώς γεμάτο. Μικρές ποσότητες λαδιού μπορούν να απορροφηθούν με χαρτί κουζίνας, το οποίο στη συνέχεια πετάτε στον κάδο.
Αλλά τι γίνεται, ας πούμε, με το λίγο λάδι που περισσεύει από τις κονσέρβες τόνου; Μπορεί αυτό να πάει στον νεροχύτη;
Φυσικά, όχι, δεν θα έπρεπε να το ρίχνετε στην αποχέτευση. Αλλά η αλήθεια είναι πως αν συμβεί σπάνια, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Αρκεί να μη γίνεται συχνά.
Ωχ, έχω ρίξει λάδι στον νεροχύτη. Τι κάνω τώρα;
Αν συνηθίζετε να ρίχνετε το μαγειρικό λάδι στον νεροχύτη, σταματήστε το αμέσως. Και μετά ανοίξτε τη βρύση με το πιο καυτό νερό.
Αν έχετε βάλει πολλές φορές λάδι στον νεροχύτη, γεμίστε τον με το πιο καυτό νερό που μπορείτε και αδειάστε το δύο ή τρεις φορές. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και αν κατά λάθος χύσατε λάδι. Το καυτό νερό θα “λιώσει” μεγάλο μέρος από αυτό που έχει μείνει μέσα στους σωλήνες
Προσοχή όμως: μην ρίξετε κρύο νερό πριν το καυτό, γιατί αυτό θα σκληρύνει το λάδι και θα φράξει πιο γρήγορα. Καλύτερα μαζέψτε το πρώτο κρύο νερό που βγαίνει από τη βρύση σε μια κανάτα ή κατσαρόλα και περιμένετε να τρέξει καυτό.
Επίσης, βοηθά και λίγη χλωρίνη ή ένα καλό υγρό πιάτων, γιατί περιέχουν διαλύτες λιπών. Αλλά μέχρι εκεί και απλώς σταματήστε. Σταματήστε στ’ αλήθεια. Τα χημικά που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υδραυλικοί δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο και απαιτούν πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό για χρήση. Αποτελούν έσχατη λύση. Όσο για τη μαγειρική σόδα; Αν καθαρίσει κάτι, τότε θα το καθάριζε και το καυτό νερό.
Το τελικό συμπέρασμα είναι σαφές: στην αποχέτευση δεν ρίχνουμε λάδι. Η πρόληψη είναι η καλύτερη λύση κι αυτό είναι πραγματικά το μόνο που χρειάζεται να θυμάστε.
Πηγη: Guardian