Όταν ζεις σε ένα σπίτι, η εμφάνιση κάποιων εντόμων ή άλλων ανεπιθύμητων «επισκεπτών» είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να μη τους ανοίγεις άθελά σου την πόρτα. Τα παράσιτα χρειάζονται καταφύγιο, τροφή και νερό για να επιβιώσουν – ακριβώς όπως κι εμείς. Ένα νεροχύτης γεμάτος με άπλυτα πιάτα όλο το βράδυ δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν.
Μπορεί αυτή η συνήθεια να φαίνεται αθώα, όμως μπορεί να οδηγήσει σε προσβολές από παράσιτα που δύσκολα ελέγχονται. Για να εξηγήσουμε τι συμβαίνει πραγματικά όταν αφήνεις τα πιάτα στο νεροχύτη μέχρι την επόμενη μέρα, μιλήσαμε με ειδικούς στη διαχείριση παρασίτων και τον καθαρισμό. Παρακάτω εξηγούν γιατί αυτή η συνηθισμένη πρακτική στην κουζίνα μπορεί να καλεί «καλεσμένους» στο σπίτι σου και μοιράζονται συμβουλές για το πώς θα κρατήσεις την κουζίνα καθαρή και τα παράσιτα μακριά.
Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις τα άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη
Το να τελειώνεις το φαγητό σου και να αφήνεις τα πιάτα για «αργότερα» μοιάζει αθώο, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγιεινής στην κουζίνα, ειδικά αν μένουν εκεί όλη τη νύχτα.
Η συνήθεια να παραμένουν άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη προσφέρει σε κατσαρίδες, μυρμήγκια, ποντίκια και αρουραίους μια σταθερή πηγή τροφής. Με τον χρόνο μπορεί να αρχίσουν να δημιουργούν φωλιές nearby, μετατρέποντας μια φαινομενικά ασήμαντη συνήθεια σε σοβαρό πρόβλημα με παράσιτα.
Το τρίγωνο των παρασίτων περιλαμβάνει ό,τι χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν: τροφή, νερό και καταφύγιο. Όταν τα πιάτα μένουν στο νεροχύτη, δημιουργείς ακριβώς αυτό το τέλειο περιβάλλον. Και μέχρι να αλλάξει κάτι, θα συνεχίσουν να είναι μέρος του σπιτιού και της καθημερινότητάς σο.
Τι συμβαίνει όταν αφήνεις τα πιάτα να μουλιάζουν όλη τη νύχτα
Όταν καθαρίζουμε πιάτα, πολλοί γεμίζουν τον νεροχύτη με νερό και σαπούνι για να μαλακώσουν τα υπολείμματα. Αν και αυτό είναι φυσιολογικό, μετά από περίπου δύο ώρες τα βακτήρια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα το νερό να γίνεται θολό και βρώμικο.
H γλίτσα που σχηματίζεται μπορεί να κάνει το τρίψιμο δύο φορές πιο χρονοβόρο, γι’ αυτό το μούλιασμα πρέπει να είναι σύντομο και όχι “δουλειά για την επόμενη μέρα” Το να αφήνεις άπλυτα πιάτα να μουλιάζουν όλη τη νύχτα δημιουργεί αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν το τέλειο «τρίγωνο παρασίτων».
Πώς συσσωρεύονται βακτήρια και οσμές στην κουζίνα
Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα όταν τα πιάτα μένουν μέσα στο νερό όλη τη νύχτα, ειδικά όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 110°F (περίπου 43°C), λέει η Parnell.
Εκτός από τα βακτήρια, τα δυνατά υπολείμματα τροφών αφήνουν οσμές που απορροφώνται από πορώδη υλικά όπως ξύλο, υφάσματα και σφουγγάρια.
Το ξύλο είναι το πιο ευάλωτο. Είναι πορώδες, οπότε απορροφά γρήγορα οσμές και υγρασία, ενώ ρωγμές και σχισμές γίνονται ιδανικά καταφύγια για τα βακτήρια.
Τα υπολείμματα τροφών και οι οσμές προσελκύουν έντομα, γιατί λειτουργούν ως σταθερή πηγή τροφής στην οποία επιστρέφουν ξανά και ξανά, κάνοντας την εξάλειψή τους ακόμη πιο δύσκολη.
Απλές συνήθειες για μια καθαρή κουζίνα
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ξεπλένεις τα πιάτα αμέσως μετά τη χρήση για να μην προλαβαίνουν να ξεραθούν.
Αν έχεις πλυντήριο, βάλε μέσα τα άπλυτα αμέσως. Αν όχι, γέμισε τον νεροχύτη με ζεστό νερό και λίγο σαπούνι, άφησε τα πιάτα να μουλιάσουν για λίγο και στη συνέχεια τρίψ’ τα καλά.
Με πληροφορίες από marthastewart.com







