bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Πιπίλα και μωρό: 4 μεγάλοι μύθοι που πρέπει να ξεχάσουν οι νέοι γονείς

Ο ερχομός ενός μωρού φέρνει μαζί του χαρά, συγκίνηση αλλά και… αμέτρητες απορίες.

Από το θηλασμό μέχρι τον ύπνο και από τις πρώτες στερεές τροφές μέχρι την πιπίλα, οι νέοι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με αντικρουόμενες γνώμες και αμφιβολίες.

Ένα από τα πιο συχνά διλήμματα είναι το εξής: Πρέπει να δώσουμε πιπίλα στο μωρό; Και αν ναι, από πότε και με ποιες προφυλάξεις;

Η πιπίλα είναι από τα πιο παρεξηγημένα αντικείμενα της βρεφικής ηλικίας. Ας δούμε τι πραγματικά ισχύει, ξεκαθαρίζοντας τέσσερις διαδεδομένους μύθους που προκαλούν σύγχυση στους γονείς.

Μύθος 1: Το μωρό δεν ξεχωρίζει τη θηλή της μαμάς από την πιπίλα

Αλήθεια: Τα βρέφη είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην αφή και την υφή. Ξεχωρίζουν πολύ καλά την αίσθηση της θηλής της μητέρας από την πλαστική πιπίλα.

Αν θηλάζετε, οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε να εδραιωθεί ο θηλασμός (περίπου στις 4-6 εβδομάδες), προτού προσφέρετε πιπίλα. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται οι πιθανότητες σύγχυσης θηλών και εξασφαλίζεται ομαλή γαλουχία.

Μύθος 2: Η πιπίλα καταστρέφει τα δόντια του μωρού

Αλήθεια: Εφόσον η χρήση της πιπίλας περιορίζεται μέχρι τα δύο πρώτα έτη, δεν υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές οδοντικές ανωμαλίες. Το στόμα και η γνάθος του μωρού βρίσκονται ακόμα σε φάση ανάπτυξης και είναι ευπροσάρμοστα. Η παρατεταμένη χρήση (π.χ. μετά τα 3 χρόνια) μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των δοντιών, όμως αν η διακοπή γίνει έγκαιρα, το στόμα επανέρχεται φυσικά στη σωστή θέση.

Μύθος 3: Δεν πειράζει αν η πιπίλα φθαρεί

Αλήθεια: Η πιπίλα πρέπει να αντικαθίσταται τακτικά, ειδικά όταν αρχίζει να παρουσιάζει φθορές ή ρωγμές.
Τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο υλικό και να προκαλέσουν λοιμώξεις στο στόμα ή στο γαστρεντερικό. Επίσης, το φθαρμένο σχήμα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που πιπιλίζει το παιδί, επηρεάζοντας δόντια και ουρανίσκο.

Έξυπνη λύση: Προσφέρετε στο μωρό περισσότερες από μία πανομοιότυπες πιπίλες, ώστε να είναι ευκολότερη η εναλλαγή και η αντικατάσταση όταν χρειάζεται.

Μύθος 4: Βάλτε μέλι ή ζάχαρη στην πιπίλα για να την δεχτεί

Αλήθεια: Αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη.

Το μέλι δεν πρέπει να δίνεται σε βρέφη κάτω του ενός έτους, καθώς σχετίζεται με τον κίνδυνο αλλαντίασης (σοβαρή τροφική δηλητηρίαση). Επίσης, τόσο το μέλι όσο και η ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας και επηρεάζουν την αίσθηση της γεύσης, δημιουργώντας προτίμηση σε υπερβολικά γλυκές τροφές από μικρή ηλικία.

Τελικά, να δώσω πιπίλα στο μωρό μου;

Η πιπίλα δεν είναι εχθρός, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά και με μέτρο. Μπορεί να προσφέρει άνεση, να βοηθήσει τον ύπνο και να καλμάρει το μωρό σε δύσκολες στιγμές.
Το «κλειδί» είναι η σωστή καθοδήγηση, η ενημέρωση και η παρακολούθηση από τον παιδίατρο.

Αν είστε νέοι γονείς και αναρωτιέστε πώς να διαχειριστείτε την πιπίλα, μην βασίζεστε σε μύθους. Ενημερωθείτε σωστά και ακολουθήστε την επιστημονική προσέγγιση.

Facebook Share  X Share  Στείλε με email  Print