Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, ίσως αναρωτιέστε πότε είναι η σωστή στιγμή να καθίσει στη θέση του συνοδηγού.
Πιθανώς να τα πηγαίνετε από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, να έχετε παρατηρήσει ότι μερικοί από τους συνομηλίκους τους κάθονται στο μπροστινό κάθισμα κατά την παραλαβή από το σχολείο και αναρωτιέστε αν ήρθε η ώρα να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ότι οι ειδικοί στην οδική ασφάλεια συστήνουν να περιμένετε μέχρι το παιδί να φτάσει 13 ετών. Το μυοσκελετικό τους σύστημα ακόμη αναπτύσσεται στα πρώιμα χρόνια και είναι πιο ευάλωτα σε περίπτωση σύγκρουσης.
Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να καθίσει στο μπροστινό κάθισμα
Αυτή η ηλικία, όπως προαναφέρθηκε, είναι τα 13 χρόνια. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει για τα παιδιά από 12 ετών και κάτω να κάθονται σε ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Ξεκινώντας από τη γέννηση, τα μωρά θα πρέπει πάντα να είναι δεμένα με ασφάλεια σε καθισματάκι αυτοκινήτου τοποθετημένο με φορά προς τα πίσω.
Μόλις μεγαλώσουν, θα πρέπει να κάθονται σε καθισματάκι αυτοκινήτου με φορά προς τα εμπρός μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Τα παιδιά που δεν χωρούν πλέων στα καθισματάκια τους θα πρέπει να χρησιμοποιούν το booster seat, προκειμένου να αποκτήσουν το ιδανικό ύψος, ώστε η ζώνη ασφαλείας να περνάει σωστά από το κέντρο του στήθους και τον ώμο τους.
Αυτό συνήθως συμβαίνει μεταξύ 8 και 12 ετών
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
Ο μπροστινός αερόσακος είναι ένας από τους βασικούς λόγους που τα παιδιά μέχρι τα 13 τους χρόνα πρέπει να κάθονται πίσω. Οι αερόσακοι είναι σχεδιασμένοι για να προστατεύουν τον μέσο όρο των ενηλίκων και ενεργοποιούνται με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 300 χλμ την ώρα. Από τη στιγμή που τα παιδιά είναι πιο κοντά από τους ενήλικες ο αερόσακος μπορεί να ανοίξει και να τα χτυπήσει στο ύψος του κεφαλιού. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τραυματισμούς στο κεφάλι, τον αυχένα ακόμη και να επιφέρει τον θάνατο.
Το μυοσκελετικό σύστημα των παιδών είναι στην ανάπτυξη, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες τραυματισμών. Τα οστά τους είναι πιο ευλύγιστα και λιγότερο ισχυρά, όπως των ενηλίκων, γεγονός που ττα θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Συνεπώς, όταν κάθονται στο μπροστινό κάθισμα, τα παιδιά βρίσκονται περισσότερο στο επίκεντρο μίας πρόσκρουσης, ενώ το πίσω κάθισμα μειώνει τον κίνδυνο για τους εύθραυστους σκελετούς
Πώς θα καθίσουν με ασφάλεια στο μπροστινό κάθισμα
Όταν το παιδί κλείσει τα 13 και του επιτρέψετε να καθίσει στο μπροστινό κάθσιμα, θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικά tips για την ασφάλειά του:
- Πάντα να φορά τη ζώνη ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του αυτοκινήτου. Μην του επιτρέψετε να φορέσειι τη ζώνη κάτω ή πίσω από τον ώμο.
- Τα πόδια του να βρίσκονται στο πάτωμα και όχι στο ταμπλό του αυτοκινήτου
- Χρησιμοποιήστε booster seat (ανυψωτικό κάθισμα) αν η ζώνη ασφαλείας δεν εφαρμόζει καλά στο κέντρο του ώμου του παιδιού.
- Θα πρέπει να κάθεται στη θέση του και να μην κινείται κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Υπενθυμίστε στο παιδί να μην σκύβει για να πιάσει κάτι που του έπεσε ή να γυρίζει πίσω για να μιλήσει με άλλο επιβάτη.
Αν έχετε ακόμη αμφιβολίες το πίσω κάθισμα είναι πάντα η πιο σωστή επιλογή
Μπορεί στην ηλικία των 13 ετών να είναι πολύ πιο ασφαλές να επιτρέψετε στο παιδί σας να κάθεται στο μπροστινό κάθισμα, καθώς έχει ψηλώσει και τα οστά του έχουν γίνει πιο σκληρά και πυκνά, ωστόσο ατο πίσω κάθισμα θεωρείται πάντα το πιο ασφαλές μέρος για να κάθεται κανείς. Βρίσκεται γενικά πιο μακριά από το σημείο πρόσκρουσης σε περίπτωση σύγκρουσης.
Συνεπώς, μην βιαστείτε να του επιτρέψετε να καθίσει στη θέση του συνοδηγού. Βεβαιωθείτε, ότι είναι αρκετά ώριμο για να καθίσει σωστά και δεν θα αναπτύξει επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως να μετακινεί τη ζώνη ασφαλείας ή να τοποθετεί τα πόδια του στο ταμπλό.
Πηγή: parents.com