Πολλοί το έχουν ονομάσει το «θαύμα των τροφών», αφού με ένα τόσο μικρό βάρος (μόλις 50 γραμμάρια) και μόνο 70 θερμίδες, το αυγό αποτελεί μία εξαιρετικά θρεπτική τροφή για κάθε ηλικία.
Αναφορικά με τα μωρά, ωστόσο, κατέχει ιδιαίτερη θέση και αυτό τόσο για τις θρεπτικές του ουσίες, αλλά και επειδή έχει αποτελέσει συχνά το μήλον της έριδος της παιδιατρικής αλλεργιολογίας.
Τρία είναι τα πιο συχνά ερωτήματα σε σχέση με την εισαγωγή αυγού στα βρέφη α) πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να ξεκινήσουμε το αυγό, β) αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό τροφικών αλλεργιών πότε είναι ασφαλές να ξεκινήσουμε το αυγό και γ) ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος εισαγωγής του αυγού στη διατροφή τους βρέφους
Το 2003 εκδόθηκαν οδηγίες βάσει των οποίων το αυγό μαζί με άλλες τροφές δεν θα έπρεπε να εισαχθεί στη διατροφή του βρέφους πριν την ολοκλήρωση των δύο ετών, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης ατοπίας.
Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να ενταχθεί στη διατροφή του;
Η αλήθεια είναι ότι το βρέφος έχει μόνο να ωφεληθεί από ο αυγό στη διατρφοή Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, τα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή πληθώρας βιταμινών και ιχνοστοιχείων με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την υψηλή συγκέντρωση σε χολίνη.
Η χολίνη είναι μείζονος σημασίας για τη βρεφική υγεία διότι αποτελεί μόριο κλειδί για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, τη μεταφορά του νευρικού σήματος και τον μεταβολισμό των λιπιδίων και της χοληστερόλης.
Ωστόσο, με δεδομένο, ότι το αυγό μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, οι παιδίατροι το δίνουν στα μωρά, αφού αυτά έχουν κλείσει τους πρώτους εννέα μήνες της ζωής τους.
Επιπλέον τα μωρά δεν τρώνε κατευθείαν ένα ολόκληρο αυγό αλλά σιγά σιγά. Συγκεκριμένα οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν μία κουταλιά από κρόκο, αραιωμένο σε λίγες στάλες λαδιού και νερού ώστε να έχει λιώσει καλά και να το καταπιεί το παιδί.
Σταδιακά αυξάνεται η ποσότητα και μέρα με τη μέρα το παιδί θα φτάσει να φάει ένα ολόκληρο αυγό. Επιπλέον αυτή η σταδιακή δοκιμή θα πρέπει να γίνεται μέρα παρά μέρα και όχι καθημερινά. Σε αυτή τη φάση μάλιστα, απαγορεύεται το ασπράδι και προτιμάται ο κρόκος.
Μετά την ολοκλήρωση του κρόκου και εφόσον το βρέφος δεν έχει δώσει κάποιο σημάδι άμεσης ή έμμεσης αλλεργίας, εισάγεται το ασπράδι εξίσου καλά βρασμένο και στο τέλος ολόκληρο το αυγό.